Gradsko vijeće

Inicijativa u Mostaru - zabraniti korištenje mobitela svim maloljetnicima u školi

U Gradskom vijeću Grada Mostara podnesena je inicijativa za potpunu zabranu mobitela u školama maloljetnim osobama.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 09. 2023. u 07:45 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijećnik Slavko Zovko uputio je inicijativu za zabranu korištenja mobitela svim maloljetnim učenicima u školama na području Grada Mostara, osim u slučaju dokumentirane i opravdane potrebe za nošenje istog.

Daje mogućnost za nasilje

Inicijativa je podnesena na posljednjoj 36. sjednici vijeća, a kao razloge za podnošenje Zovko je naveo kako je cyber vršnjačko nasilje i neovlašteno snimanje te objavljivanje snimaka i slika kao i mogućnost zloupotrebe u nastavnom procesu sve češća.

Iz tog razloga predložio je zabranu jer neprestano nošenje mobitela daje mogućnost za vršnjačko nasilje.

Još je ranije odluka Osnovne škole u Vitezu koja je zabranila unošenje mobitela i bilo kakvih računala, MP3 playera i drugih sličnih uređaja izazvala polemike. Jedni smatraju kako djeca ne trebaju nositi pametne telefone i koristiti ih u edukacijskim ustanovama, drugi pak navode da bilo kakve mjere represije nisu dobra odgojna metoda.

Video: Što građani Mostara misle o zabrani mobitela u školama?

U ranijim tekstovima istraživali smo ovu temu, a općeniti stav je da se u školama može korištenje mobitela vrlo lako muže staviti pod kontrolu.

Inicijativu o općoj zabrani korištenja mobitela za vrijeme odvijanja nastave imali su i u Udruzi roditelja Naša djeca koji smatraju kako bi bila potrebno napraviti jednu opsežnu anketu na ovu temu, čiji bi rezultati bili najbolji pokazatelji.

Za ili protiv potpunih zabrana?

''Naša udruga je još prije par godina imala stav o općoj zabrani korištenja mobitela za vrijeme odvijanja nastave. Takve izjave smo više puta uputili prema medijima. Vjerujemo da smo svi složni zaključiti da ni nastavnici niti učenici ne trebaju koristiti mobitel na nastavi. Izvan nastave, škole neka ga koriste po vlastitoj potrebi'', navode iz ove udruge za Bljesak.info.

Ravnatelji škola ranije su nam govorili kako nisu za potpune zabrane, te da već postoje prakse i mjere pa djeca svoje pametne telefone ostavljaju u posebne kutije, što su roditelji podržali

Da je potrebno čuti mišljenje prosvjetnih djelatnika, roditelja ali i učenika, kako bi se ponudilo dobro rješenje prihvatljivo za sve, smatraju i stručnjaci iz Udruženja Dignitet, te navode kako ovo pitanje ima dosta aspekata koje treba razmotriti.

 ''S jedne strane, pametni telefoni omogućuju pristup velikom broju informacija i alatima koji mogu biti korisni u obrazovanju. Mogu se koristiti za istraživanje, pristup e-knjigama, bilješkama i drugim resursima. S druge strane, mogu biti ometajući faktor tijekom nastave, izazvati nepoželjno ponašanje kao što je širenje poruka ili igranje igara sata časa. U školi treba postojati balans u korištenju telefona. Na nastavi za koju nije potrebno imati telefon, isti se može odložiti u posebne kutije. U slučaju posebne hitnosti nastavnik/profesor može učeniku dati telefon da se javi roditeljima ili slično'', govori Edisa Demić predsjednica Udruge Dignitet, koja već godinama radi edukacije u obrazovanju. 

Stav UN-a

Svoje mišljenjena ovu temu dali su i iz Ujedinjenih naroda. Iz ove organizacije upozorili su na opasnost korištenja pametnih telefona u školama koji, ne samo da ometaju učenike tijekom nastave, već i predstavljaju i rizik za privatnost te mogu voditi do internetskog zlostavljanja. U školama bi se trebala koristiti samo tehnologija koja podržava učenje, naglasili su iz agencija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), no u brojnim državama pravila i zakoni vezani uz korištenje uređaja ne postoje.

Kako je stanje u svijetu?

Bangladeš je još 2017. zabranio mobitele učiteljima i učenicima, Francuska je također, uz određene iznimke, uvela zabranu, a sljedeće godine isto planiraju i Nizozemci. U Velikoj Britaniji nema općeg pravila, već učitelji sami donose odluke smiju li ili ne djeca nositi telefone u škole. Prema Manosu Antoninisu, autoru studije 2023 Global Education Monitor, pokazalo se kako telefoni u školama negativno utječu na edukaciju djece jer ih konstantno ometaju, a naglašava kako je više studija pokazalo da su se nakon zabrane pametnih telefona poboljšale akademske performanse učenika. Dok nema puno dokaza o dodatnom pozitivnom utjecaju telefona u učionicama i općenito obrazovanju, iz UNESCO-a naglašavaju kako bi tehnologija mogla izazvati probleme prilikom stjecanja tradicionalnih ključnih vještina poput čitanja.

Edukativni alat

U školama u kojima su dopušteni telefoni kao edukativni alat, učenici ih često koriste za društvene mreže, ali i kao alat za zlostavljanje drugih učenika. Antoninis smatra kako učenike ne treba u potpunosti zaštititi od tehnologije, no potrebna su jasna pravila oko vrste tehnologije koja je dopuštena u školama. S druge strane, neki poput Sarah Hannafin iz jednog britanskog školskog sindikata smatraju kako su škole mjesto na kojem se djecu treba pripremiti za budućnost i vanjski svijet, što uključuje i upravljanje vremenom koje provode za ekranima. Također, naglašava važnost telefona za djecu koja putuju do škole i nazad jer tako mogu biti u kontaktu s roditeljima. 

Kopirati
Drag cursor here to close