Povećanje stipendija

HNŽ: Studentima 30 KM više

Studentima u HNŽ-u se povećava stipendija
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 10. 2022. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada HNŽ-a će povećati iznose redovitih studentskih stipendija za gotovo 2.700 studenata s prostora cijele županije.

''Suočeni smo s konstantnim porastom troškova, od rasta cijena osnovnih životnih namirnica, prehrane, goriva i drugih roba, do izazova koje donose energetska kriza i recesija. Vlada je, kroz nekoliko konkretnih poteza, pružila interventnu pomoć kako korisnicima županijskoga proračuna, tako i nezaposlenima koji su u evidenciji naše Službe za zapošljavanje. Međutim, ova kriza ne zaobilazi ni studentsku populaciju koja je, također, suočena s porastom cijena usluga koje su im neophodne. Iz toga sam razloga već neko vrijeme poticao na donošenje odluke o povećanju stipendije i drago mi je što je ta inicijativa prihvaćena od strane zastupnika i kolega ministara odnosno čelnika županijskih resora. Raduje me najaviti kako će uskoro biti donesena odluka kojom ćemo povećati studentske stipendije sa 120 na 150 KM mjesečno od početka nove akademske 2022/2023. godine. Tom ćemo odlukom obuhvatiti otprilike 2.700 studenata s prostora cjelokupnoga HNŽ-a koji su unutar Vladina programa stipendiranja i subvencioniranja. Na to imamo pravo biti ponosni, kazao je za Fenu Nevenko Herceg, predsjednik Vlade.

Vlada HNŽ-a, po njegovim riječima, ovakvim pristupom želi pokazati maksimalnu opredijeljenost da proaktivnom politikom utječe na potporu i razvitak visokoga obrazovanja te poboljšava uvjete studentskog standarda.

''I na ovogodišnjem natječaju za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove svi studenti koji su zadovoljili postavljene uvjete dobili su stipendiju ili subvenciju. Na taj način došli smo do brojke od oko 2700 studenata koje stipendiramo ili kojima subvencioniramo smještaj u studentskim domovima, a za to izdvajamo gotovo 3,3 milijuna KM, dodao je Herceg, podsjetivši kako su odgoj i obrazovanje postavili kao jedan od najbitnijih prioriteta u svomu radu, kako osim redovitih svake godine povećavaju potpore za oba sveučilišta i studenske domove, pomažu mlade znanstvenike, sveučilišne projekte...''

Kopirati
Drag cursor here to close