Poticaj

HKD Napredak dodijelilo stipendije za 32 studenta

U akademskoj 2018./2019. godini HKD Napredak stipendira ukupno 32 studenta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 04. 2019. u 09:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Stipendisti HKD Napredak

HKD Napredak danas je u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu potpisalo ugovore sa studentima koji su dobili stipendije iz Napretkova Fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ za akademsku 2018./2019. Godinu.

Stipendiste je u ime Društva pozdravio dopredsjednik doc. dr. sc. Pavle Mijović istaknuvši zadovoljstvo što je Napredak i ove godine u prilici dati potporu mladim, nadarenim i uspješnim ljudima.

Predsjednik Mladih HKD Napredak Robert Petrović je stipendiste upoznao s poviješću Napretka, ali i najavio planove za budućnost u kojoj se njihov doprinos, baš kao što je to bio slučaj s ranijim generacijama, očekuje.

U akademskoj 2018./2019. godini HKD Napredak stipendira ukupno 32 studenta. Stipendije za prvu godinu studija u iznosu od 1.000,00 KM za godinu dana dobilo je 6 brucoša: Ana Petrović, Klavir, Muzička akademija Sarajevo, Maja Lamešić, Studij odnosi s javnošću, Filozofski fakultet Mostar, Luka Đopa, Menadžment, Ekonomski fakultet Sarajevo, Barbara Landeka, Pravni fakultet Mostar, Maja Maksumić, Studij sociologije i etnologije, Filozofski fakultet Sarajevo i Krešimir Šiljeg, Studij fizioterapije, Fakultet zdravstvenih studija Mostar.

Napredak stipendira i 18 studenata viših godina studija koji nisu apsolventi, nisu ponavljali godinu i nemaju 27 godina života.

Ova stipendija iznosi 2.000 KM za godinu dana, a ugovor su potpisali: Ivan Volić, Studij hrvatskog jezika i književnosti i novinarstva, Filozofski fakultet Mostar, Nikolina Tomić, Biologija/Genetika, Prirodno-matematički fakultet Sarajevo, Marko Čalaga, Studij povijest umjetnosti i povijest, Filozofski fakultet Mostar, Ivan Perković, Klavir, Muzička akademija Sarajevo, Danijel Jovetić, Studij medicine, Fakultet medicinskih nauka Kragujevac, Davor Puljić, Međunarodni odnosi i diplomatija, Fakultet političkih nauka Sarajevo, Ivana Crnjac, Psihologija, Filozofski fakultet Mostar, Klara Vukojević, Klavir, Muzička akademija Sarajevo, Iva Trogrlić, Psihologija, Filozofski fakultet Sarajevo, Filip Popović, Engleski jezik i književnost i talijanski jezik i književnost, Filozofski fakultet Mostar, Ivan Lukač, Studij filozofije i teologije, Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove Zagreb, Marko Plavčić, Harmonika, Muzička akademija Istočno Sarajevo, Ana Funarić, Veterinarska medicina, Veterinarski fakultet Zagreb, Marko Petrović, Zračni promet, Fakultet prometnih znanosti Zagreb, Andrea Markelić, Farmacija, Farmaceutski fakultet Tuzla, Ivan Barišić, Strojarstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Ivana Lukić, Prehrambena tehnologija, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo i Luka Vlaho, Režija, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo.
Dobitnici 6 stipendija za poslijediplomske studije u iznosu od 3.000,00 KM za godinu dana su: Janja Jaković, Kroatistika, Filozofski fakultet Mostar, Željka Poloni,  Odsjek za historiju, Filozofski fakultet Sarajevo, Danijel Vidović, Jezici i kulture u kontaktu, Filozofski fakultet Mostar, Dejan Nemčić, Jadran- poveznica među kontinentima, Sveučilište u Zadru, Vanja Gavran, Komunikologija, Doktorska škola Sveučilišta J.J. Strossmayer Osijek i Marin Nikolić, Organizacija građenja, Građevinski fakultet Zagreb.

HKD Napredak je ove godine dodijelio i 2 stipendije iz Podfonda “Irena Kozarić” za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili studentima koji se nalaze u posebno teškoj socijalno situaciji.

Stipendije su dobili: Anđela Svrzlić, Gimnazija, Franjevačka klasična gimnazija Visoko i Josipa Petra Pravdić, Visoka poslovna škola, Ekonomski fakultet Sarajevo. Iznos stipendije za godinu dana iznosi 2.000,00 KM.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća.

Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić,  Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Do sada je Fond, ali i Napretkove podružnice, podijelio više od 2900 stipendija i potpora redovnim studentima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.

Od obnove do danas Napredak je stipendirao više od 2.900 studenata.

Kopirati
Drag cursor here to close