Sve je na Kriznom stožeru

Vibera neće biti: Kako će izgledati nastava u HNŽ-u?

Odluka o načinu provedbe nastavi na jesen ovisit će o epidemiološkoj situaciji u zemlji i Kriznom stožeru.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 07. 2020. u 13:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nitko ne bi bio oduševljen da se na jesen krene s online nastavom, ali dužni smo se pripremiti u slučaja proglašenja stanja nesreće ili pandemije'', kazao je u izjavi za Bljesak.info Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta.

Kako je objasnio, odluka o načinu provedbe nastave na jesen ovisit će o epidemiološkoj situaciji u zemlji i Kriznom stožeru, ono što ministarstvo može u ovom trenutku, govori, jeste pripremiti se za nepoznato.

''Epidemiolozi su oni koji trenutno upravljaju ovom situacijom i kako odluči Krizni stožer tako ćemo postupiti. Mi u Ministarstvu smo dužni poštivati njihove naredbe i pripremiti se za sve mogućnosti'', kazao je.

Spremni u svakoj situaciji

U tom pravcu se na sastanku, koji je održan u srijedu s direktorima zavoda i škola, kao i predstavnicima sindikata osnovnih i srednjih škola raspravljalo. Doneseno je niz zaključaka kao i smjernica koje je potrebno učiniti do jeseni kako bi nastavni proces u HNŽ-u bio spreman u svim situacijama, bilo online ili ne.

''Razradili smo nekoliko modela o ponašanju i poštivanju epidemioloških mjera djece u učionicama, o mogućim načinima izvođenja nastave u školskim klupama, kao i eventualnom smanjenju broja učenika u odjeljenjima uvažavajući propisane epidemiološke mjere'', objašnjava Hadžović.

S obzirom da je, kao jedna o smjernica predloženo smanjenje broja djece u učionicama, nameće se pitanje na koji će se način to provesti s obzirom da pojedine škole u HNŽ-u već duže vode bitku s nedostatkom učionica za sve učenike.

''Ovaj problem ćemo rješavati pojedinačno sa svakim direktorom škole. Vodit će se računa o kapacitetu škole i proračunu te na taj način napraviti određeni plan kako da se sve to posloži'', objašnjava.  

Neće biti Vibera - sve na Platformu

Puno jasnija situacija o tome što će biti na jesen znat će se tijekom kolovoza za kada je planirana obvezna edukacija prosvjednih djelatnika s prostora HNŽ-a gdje će se detaljnije proći obuka za provedbu online nastave.  

Jedina dobra vijest u ovoj nepoznanici za jesen jeste da u koliko se dogodi online nastava, ističe Hadžović, sigurno je da se ona više neće provoditi viber-porukama.

''Sve škole će prije 7. rujna morati biti na Platformi. Ukoliko se odluči da idemo online ići ćemo samo putem Platforme.  S tim ciljem će se održati i edukacija za nastavnike u kolovozu koje će provodit osnivači Platforme tako da će naše zaposlenike obučiti za rad. Za ovu edukaciju zaduženi su Zavodi za školsko koji će biti podrška nastavnicima. Budemo li online bit ćemo online samo na Platformama'', kazao je za Bljesak.info Hadžović.

Između ostaloga, dodao je kako se također razmatralo da se s Vladom HNŽ-a pronađu načini opremanja škola i djece s računarskom opremom potrebnom za izvođenje online nastave u cilju njezinog kvalitetnijeg provođenja.

Uglavnom, Ministarstvo će predlagati da se djeca vrate u školske klupe, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera a do tada ostaje nam samo čekati jesen i odluku Kriznog stožera.

Kopirati
Drag cursor here to close