Bez panike

Gužva odgodila sistematske preglede u pojedinim mostarskim školama

''Pregledi se urade u kalendarskoj godini, znači niti jedno dijete neće ostati bez sistematskog pregleda'', govori za Bljesak.info Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 05. 2018. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sistematski liječnički pregledi učenika osnovnih škola u Mostaru za pojedine škole bit će prolongirani na jesen. No, kako nam potvrđuju iz Doma zdravlja Mostar, nema mjesta panici jer će u konačnici sva djeca biti pregledana.

''U našem Domu zdravlja postoje dva tima koja su zadužena za sistematske preglede i zbog velikog obujma posla ne mogu stići uraditi u školskoj godini sve ove razrede koji podliježu sistematskim pregledima, zato se neke generacije prolongiraju za iduću školsku godinu. Pregledi se urade u kalendarskoj godini, znači niti jedno dijete neće ostati bez sistematskog pregleda'', govori za Bljesak.info Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Ove školske godine su pregledu pristupile sve osnovne škole, osim Osnovne škole Cim, Osnovne škole Ilići, Osnovne škole Kruševo, Osnovne škole Marina Držića na Buni i Osnovne škola Silvija Strahimira Kranjčevića.

''Tih pet škola još nisu prošle preglede, što znači da će oni na sistematske preglede biti upućene u devetom mjesecu, odnosno do kraja 2018. godine i to je praksa koju radimo već treću godinu'', govori Popovac i dodaje kako nema mjesta za paniku.

Ranije su se našoj redakciji obratili roditelji, zabrinuti zbog činjenice da se bliži kraj školske godine, a njihova djeca još nisu pregledana, te nikakvu informaciju o pregledima nisu mogli dobiti ni u školama koja djeca pohađaju.

''Kraj je školske godine a oni nam ne govore ništa, niti da će djeca biti pregledana, niti da neće. Ne dao Bog da moje dijete preskoče, te da se kasnije ispostavi da bude imalo neku dijagnozu. Tužbe će im definitivno biti jedan od najmanjih problema'', rekao je za Bljesak.info M.M., roditelj čije dijete pohađa prvi razred Osnove škole u Cimu.

Informacija da su na popisu škola, čija će djeca biti podvrgnuta sistematskom pregledu na jesen, ravnatelju Osnovne škole Cim nije bila poznata, te je stoga nije niti mogao podijeliti s roditeljima.

''Nitko nam do sada nije dostavio informaciju da će biti ili neće sistematskog pregleda za prve razrede naše škole. Ostali razredi redovno su već pristupili sistematskim pregledima, no prvi razredi, u našoj školi se radi o nekih tridesetak učenika, koji  još uvijek nisu obuhvaćeni ovim pregledom'', rekao je za Bljesak.info ravnatelj Osnovne škole Cim, Saša Jarmanović.

Iz Grada Mostara su nam potvrdili kako je Grad potpisao ugovore za ovu školsku godinu s oba dva Doma Zdravlja, znači s Domom zdravlja Stari Grad za gradska područja Sjever, Stari grad, Jugoistok i s Domom zdravlja Mostar za gradska područja Zapad, Jugozapad i Jug.

''Mi prvi put čujmo za informaciju da pojedini razredi neće biti sistematski pregledani. Domovi zdravlja su potpisali ugovore i oni to trebaju završiti, nemam informaciju da oni to ne rade'', poručili su za Bljesak.info iz Gradske uprave.

Podsjećamo, sistematski pregledi se u Gradu Mostaru odvijaju za učenike prvih, trećih i petih i sedmih razreda te oni obuhvaćaju fizikalne pretrage po organskim sistemima, izometrijske mjere, preglede vida i sluha, skeleta, krvne slike, ŠUK-a, urina na bjelančevine, stomatološki pregled zuba i usta, te ekg pregled.

U Mostaru je ranijih godina novac predstavljao problem za redovito obavljanje sistematskih pregleda te je nekoliko generacija bilo 'preskočeno' čime je djeci i njihovim roditeljima bila nanijeta velika šteta. S toga je i razumljiva briga, zabrinutost i osjetljivost kada je u pitanju ova tema.

Kopirati
Drag cursor here to close