Školarine

Godišnjica bunta u Mostaru i godišnjica šutnje

Uoči prosvjeda održana je misa za mostarske brucoše s koje je glavna poruka tada novoustoličenog mostarskog biskupa Patra Palića bila da je ''važno obrazovanje, ali važnije dostojanstvo''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 10. 2021. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25 posto, reorganizacija Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i puna transparentnost školarina, zahtjev je s prosvjednog skupa ispred zgrade Rektorata mostarskog Sveučilišta koji je održan na današnji dan 14. listopada 2020. godine.

Na prosvjedima se okupilo nekoliko stotina studenata a pažnju javnosti više je privukla ''glazbena podloga'' nego pravo razlozi prvog studentskog bunta zbog školovanja održanog ikad u Mostaru. Prosvjedi su okarakterizirani kao politički jer su najglasniji bili studenti s političkim iskaznicama, a šutnja, koja traje i danas, jedini je odgovor.

Njih zanimaju samo pare

''Ovo nije političko okupljanje niti vezano za kampanju. Politike u ovom prosvjedu nema. Politika postoji samo u Rektoratu i Studentskom zboru'', rekao je Marko Vračević, jedan od organizatora.

''Tražimo očitovanje Rektorata da se počnu baviti pitanjima studenata. Tražimo smanjenje školarina za 25 posto'', rekao je i dodao kako to neće utjecati na proračun Sveučilišta na čijim su računima višemilijunski iznosi. Rekao je kako neki semestri koštaju i preko 1000 KM. Drugi predstavnik prosvjednika Dario Hrkać je rekao kako su na Pravnom fakultetu studentima za online nastavu javili u subotu dok su svi koji dolaze sa strane već platili stanarine.

''Javili su nam dva dana prije početka nastave. Taj čin je sramotan i ovo je početak naše borbe za studentska prava. Ovo će, nadam se, pokrenuti val promjena. Kolektivna je šutnja jedan od je problema. Mislili su da će uvođenje online nastave biti prešućeno ali evo nije. Njima je očito bitna samo uplatnica'', rekao je Hrkać. Prokomentiravši odziv studenata rekao je kako vremenske neprilike ne mogu biti nikakvo opravdanje.

Student Mladen Tomić rekao je kako 'njih zanimaju samo pare' te je ispričao priču svojeg prijatelja koji je prošle godine upisao Ekonomski fakultet i platio semestar 750 KM.

Tijekom prvog semestra odustao je od fakulteta, a kad je ove godine želio upisati studij kriminalistike rekli su mu kako mora platiti 750 KM drugog semestra s Ekonomskog fakulteta, 100 KM za ispis te 750 KM za novi upis.

Prepirka

Uoči prosvjeda vladala je prepirka među studentima jer su studentske udruge, koje su odbile podržati prosvjed, tvrdile kako iza njega stoji politika jer su organizatori prosvjeda Vračević i Hrkać članovi Naše stranke, odnosno Hrvatske republikanske stranke. Njih dvojica su političke motive negirali rekavši kako se samo bore za studentska prava. Studentski zbor rekao je kako neće podržati prosvjede jer su politički motivirani te da su oni adresa na kojoj treba rješavati probleme te da ih  oni rješavaju. Sveučilište u Mostaru opravdalo je priopćenjem način na koji se izvodi nastava, a s terase zgrade Rektorata prosvjednike su snimale dvije kamere'', pisalo je u izvještaju s mostarskog Rondoa objavljenom prije godinu dana.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed pod budnim okom Rektorata

Godinu dana kasnije, studenti i njihovi roditelji plaćaju iste iznose za školarine, a nikada nitko nije iz vrha mostarskog Sveučilišta odgovorio na brojne upite o visini školovanja i opravdanosti studentskog prosvjeda.

Dostojanstvo

Zanimljivo, uoči prosvjeda održana je misa za mostarske brucoše s koje je glavna poruka tada novoustoličenog mostarskog biskupa Patra Palića bila da je ''važno obrazovanje, ali važnije dostojanstvo''. Prašinulo je diglo i prepravljanje novčanog iznosa za studentske projekte koji su s osam tisuća narasli na ''oko 40.000.''

Nakon ovog bunta, prosvjedi su slabili da bi na kraju, kao puno toga, završili u velikom zaboravu. Studenti se nisu oglašavali niti izlazili na ulice možda u strahu od strogoće i osvete na ispitnim rokovima jer su svi prosvjednici ulovljeni kamerom s balkona rektorata.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close