Izvannastvane aktivnosti

Dijete nije zainteresirano za sport – koje mogućnosti još ima u Mostaru?

Postoje djeca koja će sama iskazati želju da ih se upiše na neku aktivnost, a i ona koju će trebati malo ''pogurati''. Hoće li to biti gluma, ples, glazba, istraživanja i znanstveni eksperimenti ili sport, manje je važno.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 09. 2023. u 10:45 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uloga izvannastavnih aktivnosti je da svakom djetetu pruže priliku da otkrije i razvije svoja interesiranja, surađuje s drugima na različitim projektima i stekne nova znanja i vještine.

Postoje djeca koja će sama iskazati želju da ih se upiše na neku aktivnost, a i ona koju će trebati malo ''pogurati''.  Hoće li to biti gluma, ples, glazba, istraživanja i znanstveni eksperimenti ili sport, manje je važno. Važno je da dijete proširuje svoje vidike, druži se i zabavlja.

Mostar ne zaostaje za drugim gradovima po pitanju radionica i škola koja nude zanimljive aktivnosti za djecu. Pored sportskih, nudi razne škole stranih jezika, radionice programiranja i kreativne škole crtanja i slikanja u kojima bi vaše dijete baš moglo uživati.  Za vas smo izdvojili neke zanimljive ponude kako za manju djecu, tako i za vaše malo tvrdoglavije tinejdžere.

Robotiku i programiranje vole svi

Centar za tehničku kulturu Mostar uspješna je priča koja traje proteklih 13 godina. Njihovim putevima robotike, modelarstva, programiranja i elektronike prošla su brojna djeca. Neka od njih danas su uspješni studenti tehničkih fakulteta. I ove godine nude zanimljive programe.

''U idućem tjednu počinju prve radionice, najveći interes je na robotici. Ove godine pokrećemo i novi program, radionice vezane za likovno, slikarstvo, kiparstvo i umjetnička grafika. Imamo programe za sve uzraste, od najmlađih koji ma nudio program modelarstva i maketarstva do onih većih kojima nudimo programe informatike i programiranja'', kazali su iz CTK za Bljesak.info.

Zanimljiva je i ponuda koju pruža, malo drugačija škola za djecu i tinejdžere School&School. Ona nudi kreativniji i inovativniji način obrazovanja iz više programa, od umjetnosti, znanosti i strani jezika. Nude nekoliko programa za sve uzraste od predškolskih, juniorskih, pa do tinejdžerskih i srednjoškolskih.

''Vlada velika zainteresiranost djece za naše programe, jako su dobro popunjeni. Najtraženiji su programi robotike i programiranja, grafički dizajn, video produkcija i jezici. Ove godine vlada i malo interesiranje za zoologiju i veterinu'', kazali su za Bljesak.info iz School&School.

Nedavno je u našem gradu otvoren još jedan zanimljiv obrazovni projekt Tinker labs koji nastoji popularizirati znanost među djecom. Svojim osmišljenim programima uvode djecu od predškolskog do starijeg školskog uzrasta u svijet znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike.

Bubanj, gitara, klavijatura

Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju  - CERIT tim je već dobro poznat javnosti po brojnim nagradama koje osvaja na međunarodnim robotičkim olimpijadama. 

Kada je riječ o glazbenim ponudama, pored privatnih učitelja instrumenata zanimljivi su i programi koje nudi Glazbeni vrtić radionice Mostar kao i nezaobilazna Mostar Rock School, tvornica koja iz godine u godinu iznjedri novu generaciju odličnih pjevača kao i bendova.

Rock škola Mostar nudi obrazovni program za bubnjeve, bas gitaru, gitaru, klavijature, vokal elektronsku produkciju.

Glazbene snove vašoj djeci sigurno će pomoći ostvariti učitelji u Glazbenom vrtiću radionicu Mostar koja pored solfeggia nudi poduku iz nekoliko instrumenata, klavira, gitare, harmonike, flaute i violine.

Kada su u pitanju škole stranih jezika, jako dobra ponudu imaju škola stranih jezika Novi svijet, The English institut, Otto Krake, Helen Doron, te Francuski institut u BiH.

Među djecom školskog uzrasta vrlo popularne su Radionice crtanja i slikanja. Cilj ovih radionica je ponuditi novo iskustvo koje stimulira kreativnost, uči se o različitim crtačkim i slikarskim tehnikama poput olovke, ugljena, suhog pastela, akvarela i akrilika.

Različite socijalno - edukativne preventivne programe, kao i programe pozitivnog razvoja privlačne djeci i mladima nudi Centar za djecu, mlade i obitelji SPES

Ako vaše dijete pomalo znatiželjnog i avanturističkog karaktera, spremno za druženje uz logorsku vatru negdje u prirodi za njega bi bilo idealno da se pridruži jednom od dva odreda izviđača  - Neretve i Radobolje.

Uživanje u raznim natjecanjima i stvaranju novih poznanstva na ovakav način je neprocjenjivo.

Slušajte svoje dijete

Koristi od izvannastavnih aktivnosti svakako su mnogobrojne i ostavit ćemo vam na izbor što želite za svoje dijete. Jedini savjet koji vam možemo dati je da slušate svoje dijete: sami najbolje poznajte njega i njegove potrebe i najbolji odgovor dobit ćete upravo od njega.

Osluškujte koji su njegovi interesi – ako ima sluha, po cijeli dan pjeva i pjevanje mu je zaista gušt, predložite mu zbor. Ako je aktivno, voli trčati ali i druženje s drugom djecom – upišite ga na nogomet. Malog aktivca nemojte zarobiti na privatnim satima iz francuskog jezika jer bi mu moglo jednog dana koristiti u životu, ali i ono povučeno i mirno ne ohrabrujte na sportskim terenima, u njemu možda leži neki znanstvenik.

Kopirati
Drag cursor here to close