Kroz četiri područja fonologije

Claude Hagège: Važno mi je prenijeti znanje o francuskom jeziku

Održano predavanje lingviste prof. Claudea Hagègea na SUM-u
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 10. 2018. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanje je održao lingvist prof. Claude Hagège o temi ''Karakteristike francuskog jezika za govornike drugih romanskih i slavenskih jezika''.

''Važno mi je prenijeti znanje o francuskom jeziku kroz četiri područja fonologije, morfologije, sintakse i semantike te uvijek volim razgovarati sa studentima o trenutnom stanju u regiji u koju dolazim, a ne samo o francuskom jeziku. Jako mi je lijepo ovdje, a posebno mi je drago što sam na Sveučilištu u Mostaru'', kazao je prof. Claude Hagège.

Prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. Sanja Bijakšić je istaknula kako je Francuska poznata po umjetnosti, kuhinji, vinima, modi te kako nije neobično čuti i francuske riječi koje koristimo u hrvatskome jeziku. ''Sigurna sam da će mnogi od vas poželjeti učiti francuski jezik, a to je jezik turizma, ekonomije, prava, medija, kulinarstva…'', rekla je Bijakšić.

Prodekanica za međusveučilišnu i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. Ružica Zeljko-Zubac je naglasila kako je posebna čast gostovanje prof. Hagègea te se na Filozofskom nudi francuski jezik kao izborni C kolegij i mogu ga uzeti svi studenti našeg Fakulteta.

Claude Hagège je svjetski poznat francuski jezikoslovac te je od ranog djetinjstva okružen jezicima i kako sam kaže „strastveno je u njih zaljubljen“. Poznat je po tome što na različitom stupnju govori pedesetak jezika, neki od njih su: talijanski, engleski, arapski, mandarinski, hebrejski, ruski, mađarski, turski, perzijski, malajski, fulski, japanski te brojne druge.

Kopirati
Drag cursor here to close