Procedure

Besplatni udžbenici u HNŽ-u neće stići na vrijeme!?

Iako je nabavu udžbenika do sada raspisivalo ministarstvo, u ovom slučaju 'loptica' je prebačena školama
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 08. 2022. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvjesno je da neće sve školarce Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prvoga dana nove školske godine na klupama dočekati besplatni udžbenici. Razlog tomu su procedure s javnim nabavama.

Naime, županijska Vlada u tehničkom mandatu je 4. kolovoza donijela Odluku o načinu utroška novčanih sredstava s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu u iznosu od 2.900.000 KM za nabavu udžbenika i priručnika. Knjige će se, naveli su, nabaviti za 16.195 učenika javnih osnovnih škola od prvog do devetog razreda.

Proces nabave, tvrde, provest će Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa. Ipak, iako je nabavu udžbenika do sada raspisivalo ministarstvo, u ovom slučaju 'loptica' je prebačena školama kojima su doznačili sredstva te ustanove same raspisuju nabave.

Tako primjerice jedna od većih škola u županiji, Osnovna škola Petra Bakule u Mostaru Obavijest o javnoj nabavi na Portalu javnih nabava objavila 12. kolovoza u 23 sata. Procijenjena vrijednost nabave udžbenika i priručnika iznosi preko 100 tisuća maraka, no rok za otvaranje pristiglih ponuda je 5. rujna, što bi trebao biti i prvi dan nove školske godine.

Kada se tom datumu doda i razdoblje za eventualne žalbe, odabrani ponuđači imaju ''maksimalno 15 dana'' za izvršenje usluge.

Foto: Bljesak.info / VI. Osnovna škola Mostar

OŠ Čapljina je tako Obavijest o nabavi objavila 15. kolovoza u 21 sat, rok za prijem ponuda je dva tjedna kasnije. U Čitluku je OŠ Bijakovići Obavijest objavila 16. kolovoza u 22 sata. Rok za otvaranje ponuda je 7. rujna. Dan kasnije, rok za otvaranje ponuda imat će Prva OŠ Konjic koja je Obavijest objavila 17. kolovoza.

Pojedine škole u županiji putem društvenih mreža oglasile su se kako su u tijeku nabave te mole roditelje za strpljenje.

Kopirati
Drag cursor here to close