Promjene ...

Beč: Svako treće dijete u osnovnoj školi je muslimansko

Nedavno istraživanje Uprave za obrazovanje obuhvatilo je vjerska opredjeljenja u bečkim osnovnim školama. Broj muslimanske djece raste.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 06. 2024. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U brojkama je obuhvaćeno 90 posto svih bečkih osnovnoškolaca. Nisu uključeni onih 10 posto u privatnim školama.

Prema podacima "APA" iz 2017. godine, 31 posto osnovnoškolaca još je bilo katoličke vjeroispovijesti, dok je 28 posto bilo muslimansko. Međutim, posljednjih godina dogodilo se dosta promjena, kako pokazuju aktualni podaci koje je objavio Heute.

Katolički učenici na 3. mjestu

Tako je već 35 posto bečkih osnovnoškolaca muslimanske vjeroispovijesti. Na drugom mjestu su oni bez izjašnjene vjeroispovijesti (26 posto), a slijede ih katolički učenici s 21 posto.

Iza njih su s nešto većim zaostatkom pravoslavci (13 posto), evangeličani (2 posto), kao i oni bez izjašnjene vjeroispovijesti (2 posto).

Da je razvoj takav, u osnovi nije loša stvar, ističe gradski vijećnik za obrazovanje Christoph Wiederkehr (Neos).

"Vjera je privatna stvar, a sloboda vjeroispovijesti izuzetno visoko dobro", kaže Wiederkehr. Međutim, problemi nastaju kada vjera također utječe na razumijevanje demokracije.

Novi predmet umjesto vjeronauka

Istraživanja također pokazuju da su posebno muslimanski adolescenti vrlo religiozni. To tendencionalno dovodi do negativnih stavova prema temama poput antisemitizma, neprijateljstva prema LGBTIQ osobama ili ravnopravnosti muškaraca i žena.

Ove se promjene također primjećuju kod sociologa Kenana Güngöra.

"Manje religiozna muslimanska djeca onda su pod pritiskom. Također ih je sve više koji prelaze na islam - oni su onda tendencionalno radikalniji", kaže sociolog za Heute.

Wiederkehr želi djelovati protiv toga. Zalaže se za novi predmet umjesto vjeronauka. U ovom predmetu trebali bi se prenositi demokracija, etika i vrijednosti, a predmet bi trebao biti obavezan od 1. razreda osnovne škole. Također bi se trebalo učiti o svim religijama - vjeronauk bi se zatim mogao održavati dodatno i dobrovoljno.

"Naša zajednička vjera je demokracija", zaključuje Wiederkehr.

Kopirati
Drag cursor here to close