I dalje razmatrati situaciju

Mostar: Djeca su se vratila u vrtiće, ali bolje rješenje se mora pronaći

Početak pedagoške godine u gradskim vrtićima nakon odgode zbog nebrige vlasti, krenuo je s brojnim nedoumicama
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2020. u 08:55 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca su se vratila u gradske vrtiće, razrađeni su planovi i pravila, ali situacija u predškolskim ustanovama se i dalje mora razmatrati i pronaći neki bolji način za rad, kako opet ne bi nastao kaos.

Direktorica J.U. Dječji vrtići Mostar, Danijela Kegelj za Bljesak.info je rekla kako trenutno vrtićkim ustanovama u prilog ide to što je dobar dio roditelja ostavio godišnji i neplaćeni odmor za ovaj dio godine radi školaraca, tako da i vrtićku djecu još uvijek nisu poslali u vrtić.

''Radimo na način da će tete ostajati koliko treba. U većini skupina imamo oko 11 djece, tamo gdje je više djece odgajateljice razdvajaju djecu u skupine s otprilike desetro djece po jednoj teti. Sada smo mogli organizirati ulazak djece na rezervne ulaze i prostorije koje su nam ranije služile za druge skupine smo prilagodili, tako da krenuli smo jer je roditeljima zaista bila velika potreba'', rekla je Kegelj.

Treba naći bolje rješenje

Zamolila je roditelje da budu brižni jedni prema drugima.

''Tijekom vikenda su se javljali roditelji koji su u samoizolaciji da neće dovesti djecu, ja apeliram da smo 24 sata dostupni da nam se na vrijeme jave, kako bi se brinuli jedni o drugima'', rekla je Kegelj, ističući posebno da se nada da će se intenzivno razmatrati situacija predškolskih ustanova.

''Sve se planira dok je lijepo vrijeme i dok se dosta bude vani, dok roditelji imaju koji dan odmora koji su ostavili radi svoje djece školaraca, pa ih ne dovode i vrtić, ali ako se neke mjere ne budu drastičnije promijenile opet ćemo imati problema s prekobrojnom djecom'', poručila je Kegelj.

Podsjetimo u ranijem razgovoru za Bljesak.info Kristina Bevanda, specijalizant epidemiologije za Dom zdravlja Mostar rekla je kako je teško procijeniti kolike će reperkusije imati na tijek pandemije broj vrtićke djece unutar skupine.

''Ono što je sigurno da će porasti broj bolovanja unutar županije , što je veći broj djece unutar jedne skupine koja će trebati ići u samoizolaciju, ako bi se pojavilo pozitivno testirano dijete u toj skupini'', rekla je Bevanda, dodajući da upute i naredbe koje su do sada dane su dosta općenite i data je mogućnost svakoj županiji da u skladu sa brojem oboljelih prilagođava te upute.

Ne treba biti u zabludi, korone će biti

''Svakako svaki vrtićki prostor je različit, tako da daljnje dorade i prilagodbe tih uputa su potrebne i na razini same ustanove. Fizički razmak u svakom trenutku jednog vrtićkog dana, sigurno nije moguće održavati. Djeca su zaigrana, druže se tako da sigurno taj razmak neće biti moguće održavati u svakom trenutku. Međutim, prilikom objeda, spavanja i sličnih aktivnosti moguće je i potrebno je napraviti plan kako bi smanjili mogućnost prijenosa na najmanji mogući'', kaže Bevanda, ističući kako Hercegovačko-neretvanska županija ima sreću da lijepo vrijeme potraje i kroz većinu jeseni, pa je uputno što više vrtićkog programa obavljati na otvorenom.

''Ako dijete unutar skupine bude pozitivno testirano, tada cijela skupina i pripadajuće odgajateljice idu u samoizoalciju, upravo zbog toga što je nemoguće procijeniti koliko je to dijete s kojim djetetom bilo u kontaktu. To vrijedi i ako odgajateljica bude pozitivno testirana. Ako roditelj vrtićkog djeteta bude pozitivno testiran, tada njegovo dijete ide u samoizoalciju, a sva druga djeca unutar djetetove skupine nastavljaju sa redovnim radom uz strogo praćenje pojave simptoma'', kaže Bevanda.

Naravno, dodaje, i ovaj spomenuti protokol je podložan promjenama u skladu sa promjenama epidemiološke situacije ili u slučaju drugačijih naredbi od strane nadležnih kriznih stožera.

''Preporuka roditeljima i vrtićima jest da očekuju da će se unutar skupina tijekom ove godine pojaviti slučaj pozitivnog djeteta, ne treba biti u zabludi. Istovremeno ne treba se bojati, nego smireno pristupiti situaciji i javiti se liječniku za daljne upute'', preporučila je liječnica.

Kako je nastao cijeli kaos...

Važno je podsjetiti i kako je nastao cijeli kaos oko odgode polaska djece u vrtić. Od početka pandemije predškolske ustanove mole nadležne da im se očituju po pitanju njihovog rada. Tražili su pomoć od ministarstva u vidu davanja smjernica kako da postupe i opstanu, posebice privatni vrtići, a odgovor na ista pitanja nisu dobili ni od županijske vlade, a u nekoliko kasnijih navrata ni medijima nije odgovoreno.

Najveći problem napravio je dio odluke, koju su naši nadležni prepisali od Federalnog kriznog stožera a u kojem između ostalog stoji da po skupinama može biti samo devet djece.

Iz vrtića, kako javnih tako i privatnih, su nam rekli kako je nemoguće smanjiti broj djece u predškolskim ustanovama, jer nema kriterija po kojima bi se moglo reći koje dijete može u vrtić a koje ne. Roditelji, koji su uspjeli zadržati posao u ovoj krizi, moraju ići na posao jer nemaju svi dostupan ''baka servis''.

Roditelji su u međuvremenu i potpisivali peticiju i apel koji su uputili nadležnim institucijama u Gradu Mostaru, Županiji i Federaciji, jer kako su naveli u peticiji: ''Nitko ne može odrediti kojih će devetero djece imati privilegiju boraviti u vrtiću dok se roditelji moraju vratiti na svoja radna mjesta. Smatramo kako je ovo diskriminacija i djece i roditelja, te kako odluka nema nikakvog uporišta budući da se život mora nastaviti normalno odvijati''.
Kopirati
Drag cursor here to close