Univerzitet "Džemal Bijedić"

8. međunarodni znanstveni skup "Dani porodičnog prava"

Glavna tema ovogodišnjeg Skupa je bila "Porodično pravo u eri globalizacije".
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 11. 2020. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), dana 12.studenog održan je 8. međunarodni znanstveni skup "Dani porodičnog prava".

Glavna tema ovogodišnjeg Skupa je bila "Porodično pravo u eri globalizacije". Obitelj se danas suočava s brojnim poteškoćama i problemima kako bi ispunila pretpostavljene funkcije i očekivanu ulogu. Promjene se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima suvremenog društva i ostavljaju značajne posljedice na stanje, razvoj, ulogu i mjesto obitelji u društvu. Obitelj je determinirana globalnim promjenama poput migracija, siromaštva, starenja stanovništva, napretka biomedicine što dovodi do promjena u shvatanju tradicionalnih porodičnih vrijednosti, razaranja velikog broja porodica i narušavanja ranijeg porodičnog života.

Najvažnije promjene uzrokovane globalizacijom odnose se na brak i razvod, porast alternativnih zajednica života, odnose unutar obitelji, rađanje djece, položaj djece i žena, rodne norme i nasilje u obitelji. U eri globalizacije (europeizacije), zanimljivo je, značajno i poučno promatrati evoluciju pojedinih instituta porodičnog prava. Stoga se nadamo da će radovi koji su prezentirani na Skupu doprinijeti boljem razumijevanju pojedinih rješenja (nacionalnih i međunarodnih) porodičnog prava te identificirati teorijske i praktične probleme u njihovoj primjeni, kao i razmotriti i ponuditi moguće odgovore na određena otvorena pitanja.

Na ovogodišnjem međunarodnom znanstvenom skupu sudjelovali su znanstveni radnici, nastavnici i suradnici sa sveučilišta iz Mostara, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Maribora, Zagreba, Kragujevca, Banja Luke, kao i pravni stručnjaci (notari, advokati i suradnici u državnim/entitetskim institucijama).

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid – 19, Skup je održan online, putem platforme Microsoft TEAMs.

Kopirati
Drag cursor here to close