Tražilica bez oglasa

You.com: Nova tražilica orijentirana na privatnost korisnika

"You.com je tražilica bez oglasa koja čuva privatnost i štedi vaše vrijeme i novac", tvrdi prvi čovjek kompanije Richard Socher.
Sci-Tech / Internet | 13. 11. 2021. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova tražilica orijentirana na privatnost korisnika You.com upravo je predstavila javnu beta verziju i objavila da je prikupila 20 milijuna dolara.

Novac su im dali osnivač, predsjednik i izvršni direktor Salesforcea Marc Russell, Breyer Capital, Sound Ventures, Day One Ventures i drugi ulagači.

"You.com je tražilica bez oglasa koja čuva privatnost i štedi vaše vrijeme i novac", tvrdi prvi čovjek kompanije Richard Socher. Nova tražilica, kaže on, neće isporučivati samo standardne rezultate pretraživanja interneta, već i informacije s Twittera, Reddita i drugih usluga.

Socher je bio glavni znanstvenik Salesforcea gdje je vodio timove koji rade na temeljnim i primijenjenim istraživanjima, inkubaciji proizvoda, CRM pretraživanju, automatizaciji korisničkih usluga i platformi AI za više proizvoda za nestrukturirane i strukturirane podatke. Prije toga bio je asistent na Stanfordovom odsjeku za informatiku te osnivač i izvršni direktor MetaMinda kojeg je Salesforce kupio 2016. godine.

Korisnici You tražilice mogu birati koje izvore preferiraju, kao i one koje ne bi željeli vidjeti. Tvrtka je izradila niz početnih aplikacija, ali planira otvoriti svoju uslugu kako bi i drugi mogli pružiti rezultate za relevantne upite. Socheru je cilj vratiti privatnost i odlučivanje o informacijama korisnicima usluga.

U međuvremenu, end-to-end šifrirana usluga e-pošte ProtonMail nedavno je dohvatila 75 milijuna korisnika; početkom ljeta imali su ih 50 milijuna, a već premašen cilj planirali su dostići sljedeće godine.

Sve više startupa pokušava izgraditi posao oko korisnika koji cijene svoju privatnost pa se usredotočuju na pretplate umjesto na oglašavanje. Ako i koriste oglase, ne prate korisnike na način na koji to čine veliki igrači.

I ta se politika, čini se, isplati.

Na prihod se, barem ne u početku, ne usredotočuje ni You.com; svojom beta tražilicom zasad samo pokušavaju privući ljude na svoju stranicu. Možda će na kraju i prodavati oglase, ali obećavaju da reklamama neće ciljati korisnike izvan njihovog upita za pretraživanje i da nikada neće prodavati korisničke podatke.

Kopirati
Drag cursor here to close