Crno na bijelo

Procurili tajni dokumenti o ruskim planovima za cyber napad na Ukrajinu

Objavljeni su e-mailovi, interni dokumenti, planovi projekata, proračuni i ugovori, koji nude uvid u sveobuhvatne napore Kremlja u cyber-sferi, u vrijeme kada se vodi rat protiv Ukrajine.
Sci-Tech / Internet | 30. 03. 2023. u 21:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski Guardian je objavio dokumente pod nazovom ''Vulkan files'' koji svjedoče o planu rada na jačanju sposobnosti Rusije za cyber ratovanje.

Navodi se da tisuće stranica tajnih dokumenata, koje je dostavio anonimni uzbunjivač, bijesan zbog rata Rusije u Ukrajini, svjedoče o hakerskim aktivnostima koje datiraju od 2016. do 2021. godine, i da su takva "curenja" iz Moskve izuzetno rijetka.

''Zbog događaja u Ukrajini odlučio sam da ovu informaciju objavim. Kompanija 'Vulkan' radi loše stvari, a ruska vlada je kukavička. Ljut sam zbog invazije na Ukrajinu i strašnih stvari koje se tamo događaju. Nadam se da možete iskoristiti ove informacije da pokažete što se događa iza zatvorenih vrata'', naveo je uzbunjivač.

Objavljeni dokumenti

Objavljeni su e-mailovi, interni dokumenti, planovi projekata, proračuni i ugovori, koji nude uvid u sveobuhvatne napore Kremlja u cyber-sferi, u vrijeme kada se vodi rat protiv Ukrajine.

Guardian navodi je rad kompanije povezan sa Federalnom službom sigurnosti (FSB), domaćom špijunskom agencijom i drugim operativim i obavještajnim agencijama.

Jedan dokument povezuje alatku "Vulkan" za cyber napade sa zloglasnom hakerskom grupom "Sandworm", za koju je američka vlada tvrdi da je dva puta izazvala nestanak struje u Ukrajini, poremetila Olimpijske igre u Južnoj Koreji i pokrenula NotPetia, ekonomski najrazorniji malware u povijesti.

Kodna imena

Navodi se da taj alat, pod kodnim imenom Scan-V, pretražuje internet u potrazi za ranjivostima, koje se zatim čuvaju za korištenje u budućim cyber napadima.

Drugi sustav, poznat kao Amezit, predstavlja plan za nadzor i kontrolu interneta u regijama pod ruskom komandom, a omogućava i dezinformacije putem lažnih profila društvenih medija.

Treći sustav koji je izgradio "Vulkan", Cristal-2V, program je obuke za cyber operativce o metodama potrebnim za rušenje željezničke, zračne i pomorske infrastrukture.

Guardian navodi da je poznato da su ruski hakeri više puta gađali ukrajinske računalne mreže.

Pojedini procurjeli dokumenti sadrže ono što se čini kao ilustrativni primeri potencijalnih meta, pa tako jedan dokument sadrži mapu koja prikazuje točke širom SAD, a drugi sadrži detalje o nuklearnoj elektrani u Švicarskoj. 

Kopirati
Drag cursor here to close