Zakuhalo se

Twitterovi investitori tuže Muska zbog manipulacija tijekom davanja ponude

Osim Muska, kao optuženika su naveli i sam Twitter, tvrdeći da je kompanija bila obvezna istražiti Muskovo postupke. Ipak, ne traže odštetu od Twittera.
Sci-Tech / Internet | 27. 05. 2022. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

Tvrde da je taj milijarder uštedio 156 milijuna dolara tako što nije otkrio da je kupio više od pet posto Twittera do 14. ožujka. Investitori su zatražili da budu klasificirani po kategoriji dionica te da im se dodijeli neodređeni iznos kaznene i kompenzacijske odštete.

Osim Muska, kao optuženika su naveli i sam Twitter, tvrdeći da je kompanija bila obvezna istražiti Muskovo postupke. Ipak, ne traže odštetu od Twittera.

Prema tužbi podnesenoj u srijedu na saveznom sudu u San Franciscu, ulagači su rekli da je Musk nastavio kupovati dionice i nakon toga te je u konačnici početkom travnja otkrio da je vlasnik 9,2 posto kompanije, javlja Hina.

"Odgađajući otkrivanje svog udjela u Twitteru, Musk se upustio u tržišnu manipulaciju i kupio dionice Twittera po umjetno niskoj cijeni", rekli su ulagači, predvođeni Williamom Heresniakom.

Ni Musk ni njegov odvjetnik nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom. Twitter je odbio komentirati.

Ulagači tvrde da je nedavni pad Teslinih dionica doveo Muskovu sposobnost financiranja njegove akvizicije Twittera u "veliku opasnost" budući da je založio svoje dionice kao kolateral kako bi osigurao zajmove koji su mu potrebni za kupnju kompanije.

Teslinim dionicama trgovalo se sa oko 713 dolara u četvrtak poslijepodne, što je pad u odnosu na više od 1000 dolara početkom travnja.

U trenutku kada je Musk otkrio svoj udio, već je pokrenuta istraga američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC), objavio je Wall Street Journal početkom svibnja.

SEC zahtijeva od svakog ulagača koji kupi udio veći od pet posto u kompaniji da otkrije svoje udjele u roku od 10 dana od prelaska te granice.

Ulagači su također rekli da Muskove javne kritike kompanije, uključujući 13. svibnja objavljen tweet u kojem piše da je otkup „privremeno na čekanju” dok Twitter ne dokaže da internetski botovi za neželjenu poštu čine manje od pet posto njegovih korisnika, predstavlja pokušaj daljnjeg poticanja pada cijena dionica.

Musk je u srijedu obećao dodatnih 6,25 milijardi dolara kapitala kako bi financirao svoju ponudu za Twitter, što je znak da još uvijek radi na zaključivanju dogovora.

Kopirati
Drag cursor here to close