Medijska blokada

Sve svjetske društvene mreže blokiraju ruske državne medije

Europska unija prošlog je tjedna zabranila emitiranje RT i Sputnjika, iako se za sada ne znaju detalji o tome kako će se zabrana provoditi.
Sci-Tech / Internet | 01. 03. 2022. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski informativni kanali Russia Today i Sputnik više neće biti dostupni na Youtubeu u Europi kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, objavila je u utorak ova video platforma.

Zbog rata koji je u tijeku u Ukrajini blokiramo Youtube kanale povezane s RT i Sputnjikom širom Europe i to odmah stupa na snagu, stoji u priopćenju.

Trebat će vremena da naši sustavi u potpunosti ojačaju. Naši timovi nastavljaju pratiti situaciju danonoćno kako bi poduzeli brze mjere, dodaje se.

YouTube je već blokirao njemačku verziju RT-a u rujnu, navodeći da je opetovano objavljivala netočne informacije o pandemiji koronavirusa, kršeći time politike ove platforme, javlja Zimo.

Na RT i Sputnjik u zapadnim zemljama gleda se kao na propagandna sredstva Kremlja kojima se lansiraju teorije urote i plasiraju dezinformacije, od kojih su neke korištene kao sredstvo opravdanja za postojeću rusku invaziju na Ukrajinu.

Europska unija prošlog je tjedna zabranila emitiranje RT i Sputnjika, iako se za sada ne znaju detalji o tome kako će se zabrana provoditi.

I društvene mreže u vlasništvu Mete, Facebook i Instagram te kineski TikTok, najavili su kako će uvesti blokadu ruskih državnih medija na svojim mrežama.

Državni mediji Russia Today i Sputnjik te njihove podružnice više neće moći širiti laži kojima opravdavaju Putinov rat, objavila je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Metinu odluku potvrdio je i njihov predsjednik globalnih politika, Nick Clegg, koji je napomenuo kako su dobili brojne zahtjeve od vlada, ali i od EU za ograničavanjem ruskih državnih medija.

Podsjetimo, Meta je već ranije onemogućila ruskim medijima da oglašavaju svoj sadržaj ili zarađuju od oglasa na njenim platformama. Isto je napravio i Google.

Iz TikToka su također potvrdili kako će blokirati RT i Sputjnik te njihove podružnice u Europi.

Twitter se za sad nije oglasio po pitanju eventualne blokade ruskih medija, već su samo istaknuli kako će njihove tvitove posebno označavati.

Kopirati
Drag cursor here to close