Online svijet

Stopa korištenosti interneta u BiH za 2021. godinu 95,55%

Rezultati ankete pokazali su da je na kraju 2021. godine u Bosni i Hercegovini bilo ukupno 797.893 internet pretplatnika.
Sci-Tech / Internet | 27. 07. 2022. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavila je Izvještaj o rezultatima godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje internet usluga u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

U razdoblju obuhvaćenom istraživanjem, zaključno sa 31.12.2021. godine, u BiH je ukupno djelovalo 60 pružatelja internet usluga.

Rezultati ankete pokazali su da je na kraju 2021. godine u Bosni i Hercegovini bilo ukupno 797.893 internet pretplatnika.

Agencija procjenjuje da je u istom razdoblju bilo 3.374.094 korisnika interneta, odnosno da stopa korištenosti interneta u BiH za 2021. godinu iznosi 95,55%.

Kada je riječ o vrsti pristupa internetu, na tržištu BiH više nema zabilježenih pretplatnika putem dial-up analognog i ISDN modema, te je broj priključaka širokopojasnog (eng. broadband) pristupa jednak ukupnom broju internet pretplatnika i iznosi 797.893 pretplatnika.

Statistika pokazuje da je u 2021. godini dominantna vrsta internet pristupa bio xDSL, čiji broj pretplatnika čini 52,14% od ukupnog broja internet pretplatnika u BiH.

Na drugom mjestu je kablovski pristup čiji broj pretplatnika čini 33,26% od ukupnog broja internet pretplatnika.

Podaci dati u izvještaju pokazuju da je korištenje širokopojasnog Interneta u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu, što je uticalo na unaprjeđenje ponude usluga za krajnje korisnike, što se posebno ogleda u ponudi paketa usluga koji istovremeno objedinjuju više usluga elektronskih komunikacija.

Također, u 2021. godini nastavljen je trend porasta korištenja većih pristupnih brzina u odnosu na raniji period, što se može smatrati posljedicom digitalizacije svih sfera života u uvjetima COVID 19 pandemije.

Agencija očekuje da će daljnji razvoj konkurencije na tržištu elektronskih komunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti uvođenje inovativnih i kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni interneta u BiH.

Ponuda bržeg i jeftinijeg pristupa internetu je preduvjet razvoja informacijskog društva, a samim tim i napretka ekonomije i društva u cjelini, navode iz RAK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close