Zabrinutost u EU

Špijunira li najbogatiji čovjek na svijetu europske političare i sindikaliste?

Dio članova Europskog parlamenta poslali su pismo Jeffu Bezosu u kojem su izrazili zabrinutost oko oglasa za posao "obavještajnog analitičara" koji su nedavno objavili.
Sci-Tech / Internet | 08. 10. 2020. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amazon, kompanija najbogatijeg čovjeka na svijetu nedavno je objavila oglas za radno mjesto "obavještajnog analitičara" na kojem su prednost imale osobe s poznavanjem španjolskog i francuskog jezika.

Prema oglasu, zadatak tih osoba trebao je biti praćenje različitih prijetnji Amazonu - uključujući prijetnje sindikata i neprijateljski nastrojenih političkih lidera.

Oni bi prikupljali informacije o svim unutarnjim i vanjskim prijetnjama Amazonu i o njima obavještavali nadređene. Naglašava se kako bi se prikupljale informacije o osjetljivim temama koje su iznimno povjerljive, uključujući i prijetnje organiziranja u sindikate, financiranje i pokretanje aktivnosti povezanih s korporativnim kampanjama protiv Bezosove tvrtke kao i podatke o prosvjedima, geopolitičkim krizama i drugim temama koje su osjetljive za ljudske resurse i odnose zaposlenika.

Oglas za posao, koji je ubrzo i izbrisan, privukao je veliku pažnju europskih političara te su članovi Europskog parlamenta predvođeni francuskom političarkom Leilom Chaibi poslali pismo osnivaču i prvom čovjeku Amazona u kojem su izrazili zabrinutost oko oglasa za posao i upitali znači li to da će se članovi sindikata, kao i europski političari naći pod prismotrom Amazonovih analitičara, javlja Zimo.

S velikom zabrinutošću pratimo vaše namjere: Uključuje li vaš nadzor praćenje sindikalista, Amazonovih radnika, kao i političkih predstavnika koji bi mogli kritizirati aktivnosti kompanije?, stoji u pismu koje je potpisalo 36 članova Europskog parlamenta, uglavnom iz lijevih i zelenih stranaka, objavili su na CNBC-u.

Nakon što su uklonili oglas za posao, iz Amazona su za medije komentirali kako opis posla koji su objavili uz oglas nije bio precizno napisan te je napravljena pogreška koja je ispravljena. Kažu kako im cilj nije bio špijuniranje, već analiza javno dostupnih informacija kako bi bolje shvatili uvjete u kojima rade.

Inače, tvrtka se više puta našla na udaru zbog radnih uvjeta u skladištima, kao i niskih plaća, što je kulminiralo tijekom pandemije kada su radnici optužili Amazon da nije napravio dovoljno kako bi zaštitio svoje radnike, dok su u isto vrijeme ostvarivali veliku profit.

Kopirati
Drag cursor here to close