Hakeri idu prema rekordu

Rekordna krađa kriptovaluta obilježit će 2022. godinu

Listopad je trenutno najveći mjesec za hakiranje u 2022. godini, objavio je Chainalysis.
Sci-Tech / Internet | 14. 10. 2022. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriptovalute su u 2022. godini možda doživjele potop, ali i dalje ostaju digitalni bankomat za jednu moćnu skupinu - hakere.

Samo u listopadu, dosad je ukradeno najmanje 718 milijuna dolara u kriptovalutama, a ako se zbroje sve krađe kriptovaluta u tekućoj godini, iznos prelazi 3 milijarde dolara. To 2022. godinu stavlja na put da bude rekordna po krađama kriptovaluta, ističu iz tvrtke Chainalysis Inc., koji su stručnjaci za blockchain tehnologiju.

Većina meta hakera su takozvani protokoli za decentralizirano financiranje, ili DeFi, koji koriste algoritme temeljene na softveru kako bi kripto ulagačima omogućili trgovanje, posuđivanje i posuđivanje u digitalnim knjigama bez korištenja središnjeg posrednika.

Hakeri su naime postali vješti u iskorištavanju slabosti u sigurnosti, kodiranju i strukturi DeFi tržišta. Obzirom na to da se DeFi reklamira kao važan za usvajanje kriptovaluta, navedena činjenica stavlja dodatan teret na pronalazak rješenja za taj problem..

Listopad je trenutno najveći mjesec za hakiranje u 2022. godini, objavio je Chainalysis u četvrtak na Twitteru, dodajući da su mostovi između blockchaina isto tako velika ranjivost, javlja Zimo.

Dvije velike hakerske pljačke uzburkale su kripto sektor posljednjih dana.

Prva je bila pljačka u kojoj je haker oduzeo oko 100 milijuna dolara DeFi servisu Mango, manipulirajući cijenom njegovog tokena. Počinitelj je pritom izbrisao štediše na toj platformi.

Prošli tjedan hakeri su ukrali dva milijuna Binance Coina, koji vrijede gotovo 570 milijuna dolara. Oko 100 milijuna dolara od tog iznosa nije vraćeno, dok je ostatak zamrznut, navodi se u priopćenju kriptoburze Binance.

DeFi platforme postale su česta meta državno sponzoriranih hakiranja. Ranije ove godine, Chainalysis je procijenio da su skupine povezane sa Sjevernom Korejom ukrale približno milijardu dolara kriptovaluta iz DeFi protokola.

Kopirati
Drag cursor here to close