Kako će izgledati internet?

Pravila internetske neutralnosti prestaju važiti 11. lipnja

Još samo mjesec dana američki će zakoni braniti telekomima usporavanje ili favoriziranje internetskog prometa ovisno o njegovoj vrsti.
Sci-Tech / Internet | 11. 05. 2018. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prosincu prošle godine američki je FCC službeno izglasao kraj internetske neutralnosti.

Jednom je tehničkom promjenom klasifikacije internetskih usluga njihove pružatelje premjestio pod drugi članak Komunikacijskog zakona, te tim potezom omogućio da u skorijoj budućnosti ISP-ovi biraju koji će internetski promet puštati prema krajnjem korisniku punom brzinom, a koji će "prigušiti".

Pravila o internetskoj neutralnosti donesena su prije nešto više od dvije godine za vrijeme predsjednika Obame, a opće je mišljenje kako je smjenom vlasti telekom lobi dobio novi zamah i uspio izlobirati kod FCC-a da se pravila ukinu, javlja Bug.hr.

Šef ove organizacije Ajit Pai objavio je sada kako će za mjesec dana, 11. lipnja, konačno prestati važiti stara i bit će uvedena nova pravila.

Ona će, kaže, omogućiti nove investicije u infrastrukturu i 5G mreže, a konačno će, kaže Pai, biti vidljivo što je zapravo istina oko internetske neutralnosti.

Prema njemu nova bi pravila trebala omogućiti više slobode na Internetu, veću poduzetničku slobodu ISP-ovima, brži pristup mreži, te poticati inovacije.

Istovremeno, u američkom je Senatu 50 senatora aktiviralo rijetko korišteno pravilo koje im omogućava da traže glasanje, tj. da Senat revidira promjenu zakona koju je donijela neka državna agencija, kao u ovom slučaju.

Da bi glasovanje u Senatu bilo uspješno ovoj se inicijativi Demokrata mora priključiti najmanje još jedan predstavnik Republikanaca.

Nakon toga i u Donjem domu kongresa odluka mora biti potvrđena, te je mora potpisati predsjednik Trump. Šanse da se sve to dogodi i da internetska neutralnost bude spašena su, dakle, gotovo nepostojeće

Kopirati
Drag cursor here to close