FBI upozorava

Popularna aplikacija je ''značajna protuobavještajna prijetnja''

Iako su se vlasnici aplikacije još ljetos oglasili i istaknuli kako se sve originalne fotografije brišu sa servera, nema potvrde da se takva praksa zaista i provodi.
Sci-Tech / Internet | 03. 12. 2019. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjećate li se aplikacije FaceApp koja je ovog ljeta bila izuzetno popularna diljem svijeta? A sjećate li se brojnih upozorenja vezanih uz tu aplikaciju?

Još jedno takvo upozorenje izdao je i američki FBI koji je aplikaciju FaceApp (ali i sve slične aplikacije) okarakterizirao kao "značajnu protuobavještajnu prijetnju".

Naime, fotografije koje su korisnici učitavali putem aplikacije, prvo su pohranjivane na server (za koji developeri tvrde da se ne nalazi u Rusiji iako je aplikacija tamo razvijena), obrađivane te potom slane natrag korisnicima. Problem je što u Uvjetima korištenja nigdje nije navedeno koliko vremena se originalne fotografije čuvaju na serveru, piše Zimo.co.

Logično, postavilo se pitanje o čuvanju privatnosti korisnika, ali i stvaranju nevjerojatno opsežne baze biometrijskih podataka ljudi iz cijelog svijeta.

Iako su se vlasnici aplikacije još ljetos oglasili i istaknuli kako se sve originalne fotografije brišu sa servera, nema potvrde da se takva praksa zaista i provodi.

Tome treba pridodati i činjenicu da je Rusija u međuvremenu uvela zakon prema kojem u svakom trenutku može izolirati cijelu zemlju od ostatka interneta.

Stoga ne iznenađuje da je FBI u svom pismu senatoru Chucku Schumeru upozorio na "velike mogućnosti kibernetičkog iskorištavanja" podataka, ali i na činjenicu da bi ruska vlada mogla "pristupiti svim komunikacijama i serverima na ruskoj mreži", bez pristanka internetskih pružatelja usluga. U prijevodu, ruska bi vlada mogla pristupiti podacima kojima želi, a da im se nitko ne može usprotiviti.

Objava FBI-evog pisma izazvala je različite reakcije korisnika. Dok su neki isticali kako je FBI samo potvrdio ono što se već znalo, drugi su povukli paralelu s Facebookom i činjenicom da on također prikuplja velike količine podataka s jednom razlikom - nalazi se u SAD-u.

Bez obzira na to koje aplikacije preuzimate na svoje pametne telefone i za što ih koristite, nije loše, s vremena na vrijeme, napraviti veliko čišćenje i obrisati sve one koje više ne koristite. Kao i zatražiti da te aplikacije obrišu sve vaše podatke sa svojih servera. Za svaki slučaj, piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close