Nercus

Microsoft razbio botnet mrežu od 9 milijuna računala

Vjeruje se kako iza cjelokupne mreže stoje ruski kriminalci pa sada Microsoft pokušava srušiti i sve ostale dijelove mreže – koji su bili vezani na ovo što su pronašli na teritoriju SAD-a.
Sci-Tech / Internet | 11. 04. 2020. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft je nakon čak osam godina istraživanja i praćenja raskrinkao jednu od najvećih botnet mreža na svijetu – čime je srušio ogroman sustav kojim su se koristili zlonamjerni hakeri u pokušajima napada na razne online sustave.

Sigurnosna akcija koju je proveo Microsoft uz još nekoliko partnera odvijala se u čak 35 zemalja. Srećom, akcija je rezultirala uspjehom jer je Microsoft uspio srušiti glavne dijelove botnet mreže Nercus – najveće takve mreže na svijetu, prenosi PCchip.hr.

Unutar same botnet mreže Nercus prema nekim procjenama nalazilo se više od 9 milijuna računala širom svijeta te je ta mreža služila za lansiranje mnogobrojnih napada.

Putem Nercusa su kriminalci godinama pokretali razne kibernetičke napade – odnosno širili trojance i krali podatke korisnika. Bilo je tu i raznih drugih aktivnosti poput nedozvoljene instalacije alata za rudarenje kriptovaluta, masovno slanje spam poruka, izvođenje DDoS napada, itd.

Da bi Microsoft pokrenuo akciju protiv ove botnet mreže prvo je trebao dobiti dozvolu američkog suda za preuzimanjem botnet mreže koja je smještena u SAD-u. Vjeruje se kako iza cjelokupne mreže stoje ruski kriminalci pa sada Microsoft pokušava srušiti i sve ostale dijelove mreže – koji su bili vezani na ovo što su pronašli na teritoriju SAD-a.

Istraživanja koja je proveo Microsoft pokazala su kako je samo jedno računalo u 60 dana poslalo više od 3.8 milijuna spam emailova, napadajući pri tome više od 40 milijuna potencijalnih žrtvi.

Radi se o ogromnim brojkama koje su sada barem djelomično zaustavljene i onesposobljene.

Kopirati
Drag cursor here to close