U Europi

Meta ukida jedinstveni chat Facebooka i Instagrama

Meta ukida jednu veliku značajku, a nagađa se da to rade zbog mogućih regulatornih problema vezanih za Zakon o digitalnim tržištima Europske unije (DMA).
Sci-Tech / Internet | 05. 12. 2023. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U strateškom i pomalo zbunjujućem potezu, Meta se sprema ukinuti značajku komunikacije između aplikacija na Messengeru i Instagramu, koja je u početku, kad je bila tek uvedena, izazvala različite reakcije.

Meta sada planira prekinuti tu vezu do kraja tekuće godine, prekidajući time korištenje Messengerovog zajedničkog protokola za integriranu platformu za razmjenu poruka.

Od kraja prosinca korisnici neće moći pokretati nove razgovore pomoću funkcionalnosti na više platformi, što će zahtijevati zasebne interakcije s Metinim aplikacijama, javlja Zimo.

Metina odluka uključuje potpuno uklanjanje navedene značajke od sredine prosinca. Iako tvrtka jamči očuvanje postojećih razgovora, oni će prijeći u status "samo za čitanje", što zapravo znači da se u tim razgovorima više neće moći izmjenjivati poruke.

Isto tako, ti se razgovori više neće prikazivati u inboxima Messengera ili Instagrama.

Baveći se motivacijom koja stoji iza ovog poteza, Meta, u svjetlu Zakona o digitalnim tržištima Europske unije (DMA) ima za cilj spriječiti potencijalne "regulatorne posljedice", piše portal 9to5Google.

DMA nameće maksimalnu kaznu od 10 posto globalnog prometa iz prethodne godine u slučaju pretjerane dominacije na tržištu.

Unatoč tome, Meta službeno nije navela konkretan razlog za ukidanje navedene značajke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close