Clash of Clans ili Candy Crush?

Iz aplikacija na mobitelu znaju tko je siromašan

Analiza 3,7 milijardi zapisa mobilnog prometa, koje je vodeći francuski mobilni operater prikupio između 2015. i 2017., otkriva značajne geografske varijacije u sadržaju koji se konzumira na internetu – vijestima, igrama i društvenim medijima.
Sci-Tech / Internet | 02. 12. 2021. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski istraživači mapirali su razlike u korištenju mobilnih telefona u raznim gradskim četvrtima i zaključili da se iz podatkovnog prometa može iščitati socio-ekonomski status nekog područja

Igraju li stanovnici bolje stojećih četvrti više Clash of Clans ili Candy Crush? Analiza 3,7 milijardi zapisa mobilnog prometa, koje je vodeći francuski mobilni operater prikupio između 2015. i 2017. godine, otkriva značajne geografske varijacije u sadržaju koji se konzumira na internetu – posebno u vijestima, igrama i društvenim medijima.

Veliki skup podataka

Ovi podaci otkrivaju podjele u korištenju digitalne tehnologije i njihovu direktnu povezanost sa stupnjem siromaštva, nezaposlenosti i socio-ekonomskog statusa stanovnika određenih četvrti, kažu autori istraživanja objavljenog u časopisu Journal of the Royal Society Interface. Istraživači sugeriraju da bi njihova studija mogla biti korisna u borbi protiv širenja dezinformacija putem društvenih medija u zajednicama s niskim prihodima i vjeruju da bi njihove metode mogle pomoći da podaci o stanovništvu brže i kvalitetnije ažuriraju.

Jasne socijalne razlike

Pokazalo se kako će se korisnici mobilnih usluga u područjima s niskim prihodima ili niskim obrazovanjem vjerojatnije uključiti u streaming videa ili društvene mreže, a manje će konzumirati vijesti, pretraživati informacije, koristiti e-mail ili audio streaming.

"Jaz u digitalnoj upotrebi toliko je velik da možemo točno zaključiti socio-ekonomski status malog područja ili čak njegov Gini koeficijent samo iz agregiranog podatkovnog prometa", zaključuju istraživači.

Istraživači su detaljno proučili zapise o mobilnom prometu koji generiraju različite aplikacije, kao što su YouTube, Facebook ili Netflix, ali su ih razlikovali i po tome jesu li skinute s Apple Storea ili Google Playa.

Analiza je pokazala kako na uređajima koji koriste iOS dominiraju aplikacije za prikupljanje i izmjenu informacija (Google, vijesti, pošta), dok na Androidima prevladava video streaming ili igranja igara.

Twitter vs. Facebook

Promet na društvenim mrežama također je različit u obje grupe: dok se čini da je protok prometa na Instagramu i Twitteru više povezan s grupom vijesti i pošte, velika upotreba Facebooka ili Snapchata događa se zajedno s generičkim video streamingom i Google Playom. Različito je i korištenje igara među grupama, a uglavnom je koncentrirano u skupini s velikom upotrebom Facebooka, Google Playa i video streaminga, piše bug.hr.

Snažnija upotreba aplikacija za vijesti pozitivno korelira s prihodima i razinom obrazovanja, dok je povećana upotreba Facebooka povezana sa smanjenim prihodima i obrazovanjem. Relativno veća potrošnja WhatsAppa, e-pošte i audio streaming usluga povezana je s višim prihodima i obrazovanjem, ali povećana upotreba Snapchata, video streaming ili usluge za odrasle imaju suprotan učinak. Također, dok se Candy Crush više koristi u područjima s niskim prihodima i omjerom obrazovanja, suprotno se događa s Clash of Clans.

iOS za bogate, Android za sirotinju

Posebno dobri prediktori nejednakosti su usvajanje iOS uređaja u područjima gdje je razlika u prihodima veća, te Android uređaja gdje je ekonomski status stanovništva homogeniji.

Područja s visokim prihodima i velikim brojem visokoobrazovanih imaju relativno više prometa na alatima za traženje informacija (vijesti, Google, mail), e-trgovini i audio streamingu, dok područja s niskim SES-om pokazatelji imaju veći relativni promet na aktivnostima društvenih mreža i streamingu (Facebook, YouTube, Snapchat).

Jasno se vidi i kako regije koje konzumiraju više Facebook sadržaja i manje vijesti imaju općenito manji udio stanovništva s visokim obrazovanjem. Platforme kao što su Facebook i YouTube identificirane su kao glavni putovi ka sve većoj navici korištenja društvenih mreža kao izvora vijesti. Čak i kada se percipiraju kao nepouzdane, te platforme radi praktičnosti posebno rado koriste mlade odrasle osobe, pišu istraživači.

Kopirati
Drag cursor here to close