Nema mira

Internetske stranice ruske vlade pod neviđenim kibernetičkim napadima

Ministarstvo je objavilo da radi na prilagodbi na nove uvjete zbog sve češćih kibernetičkih napada.
Sci-Tech / Internet | 17. 03. 2022. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internetske stranice ruske vlade suočene su s neviđenim kibernetičkim napadima i ulažu se tehnički napori za filtriranje stranog internetskog prometa, objavila je u četvrtak novinska agencija TASS pozivajući se na rusko ministarstvo za digitalni razvoj.

Ruska vlada i državne tvrtke bili su meta zbog događaja u Ukrajini, a web stranice Kremlja, vodećeg prijevoznika Aeroflota i Sberbanke su među onima koje su imale prekide ili privremene probleme s pristupom posljednjih tjedana.

Ministarstvo je objavilo da radi na prilagodbi na nove uvjete zbog sve češćih kibernetičkih napada, javlja Zimo.

Ako je ranije njihova snaga u trenucima najvećeg opterećenja dostizala 500 gigabajta, sada je na jednom terabajtu, navode u ministarstvu. To je dva do tri puta snažnije od najozbiljnijih incidenata ove vrste koji su ranije prijavljeni.

Pošto Rusija postaje sve izoliranija od globalnih financijskih sustava i lanaca opskrbe, vlada je predložila niz mjera za podršku IT sektoru.

Tehnološke tvrtke imat će pristup povlaštenom oporezivanju i uvjetima kreditiranja, a ministarstvo za digitalni razvoj već je predložilo ruskim IT tvrtkama da razgovaraju o postupnom prijenosu komponenti tehničke podrške sa stranim tvrtkama.

Interfax je u srijedu objavio, pozivajući se na nacrte vladinih dokumenata, da je ministarstvo za digitalni razvoj predložilo izdvajanje 14 milijardi rublja (134,30 milijuna dolara) za podršku IT tvrtkama u obliku bespovratnih sredstava.

Reuters nije mogao odmah provjeriti to izvješće.

Kopirati
Drag cursor here to close