Nova era

Internet Archive izgubio prvu bitku vezanu uz skeniranje i posudbu e-knjiga

Četiri izdavača knjiga u slučaju Hachette protiv Internet Archivea dobilo je prvu bitku na sudu. Stav suda je da Internet Archive nema pravo skenirati knjige i posuđivati ih poput knjižnice.
Sci-Tech / Internet | 26. 03. 2023. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč odluci koja utječe na knjižnice diljem SAD-a koje se oslanjaju na kontroliranu digitalnu posudbu kako bi povezale svoje korisnike s knjigama na internetu Internet Archive navodi da nastavlja s radom kao knjižnica i borbom za tradicionalno pravo knjižnica da posjeduju, posuđuju i čuvaju knjige.

U svojoj je presudi sudac John G. Koeltl odlučio da je trebala postojati autorizacija nositelja autorskih prava na knjige prije nego što ih se posudi kroz National Emergency Library program, javlja Bug.

Za razliku projekata očuvanja digitalnih knjiga kao što su Google Books i HathiTrust iz 2014. koji djeluju prema načelu poštene upotrebe u ovom slučaju se smatra da navodna korist "ne može nadmašiti tržišnu štetu za izdavače".

Također se odbacuje kao irelevantno to što je Internet Archive kupio vlastite primjerke knjiga prije nego što je napravio kopije za svoju online publiku, prenosi The Verge.

Osnivač Internet Archivea, Brewster Kahle povodom ove odluke je izjavio: ''Knjižnice su više od odjela za korisničku podršku za proizvode korporativnih baza podataka. Da bi demokracija napredovala na globalnoj razini, knjižnice moraju biti u stanju održati svoju povijesnu ulogu u društvu – posjedovati, čuvati i posuđivati knjige. Ova je presuda udarac za knjižnice, čitatelje i autore i planiramo uložiti žalbu''.

Kopirati
Drag cursor here to close