Bolji doseg

Instagramovi algoritmi preferiraju golotinju

Istraživanje European Data Journalism Networka pokazalo je da Instagram pred korisnike stavlja razmjerno više objava koje prikazuju razgolićene autore nego što ih se zapravo objavljuje.
Sci-Tech / Internet | 22. 06. 2020. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje mreže neovisnih novinara European Data Journalism Network pokazalo je ono što su možda mnogi korisnici Instagrama primijetili, ali nikada nisu mogli dokazati – a to je da će im se u "feedu" češće prikazivati fotografije na kojima su ljudi s manje odjeće na sebi.

Pristranost algoritama koje Instagram koristi za odabir koje sadržaje prikazati više, a koje manje puta, svakako je u bliskoj vezi s preferencijama samih korisnika, no ovo je istraživanje pokazalo i kako će bez korisničkog inputa Instagram novim korisnicima servirati razmjerno više golotinje nego bi to trebalo biti, javlja Bug.

Istraživači su za potrebe ove studije iskoristili 26 volontera i instalirali im dodatak koji prati prikazivanje objava na Instagramu. Dali su im zadatak da prate 37 profesionalnih influencera (23 žene i 14 muškaraca), te su potom bilježili kakve objave se češće prikazuju na "feedu".

Rezultati eksperimenta pokazali su da je pretpostavka bila istinita – prikazano je bilo u postotku više golišavih objava nego su ih praćeni autori objavili.

U više od 2.400 fotografija koje su praćeni influenceri u testnom razdoblju objavili, njih 21% bilo je označeno kao "golotinja", pa je bilo za očekivati da će ih otprilike toliko biti i prikazano pratiteljima tih profila.

No, u konačnici je ovakvih fotografija u prikazu bilo i do 30%. Razgolićena ženska tijela imala su 54% veće šanse da ih vidi više korisnika, dok je kod muškaraca ta šansa bila 28% veća. Za usporedbu, fotografije hrane ili krajolika pojavljivale su se pred korisnicima 60% rjeđe nego što je bilo očekivano.

Kao najvjerojatnije objašnjenje za ovu pojavu nameće se činjenica da Facebook i Instagram koriste napredne algoritme koji procjenjuju koliko će koja objava izazvati reakcija u vidu likeova i komentara, pa takvim sadržajima daju prioritet.

Algoritmi u obzir uzimaju prošla ponašanja milijuna korisnika, koji pak očito preferiraju golotinju – i tako dolazimo do povratne petlje u kojoj se pojačavaju one pojave koje se češće javljaju, i tako u krug.

Iz Facebooka, vlasnika Instagrama, negiraju da analiziraju sadržaj fotografija i daju prioritet golotinji, ali ponavljaju da se korisnicima prikazuju sadržaji za koje se procijeni da će im biti zanimljiviji. Istraživači i sami ističu da je potrebno opsežnije istraživanje kako bi se mogli donijeti konkretniji zaključci, pa su svoj softver za analizu pustili u javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close