Isplativiji i od YouTube-a

Instagram je za Facebook tvornica novca!

Instagram je tijekom 2019. ostvario oko 20 milijardi dolara prihoda od oglašavanja, što je 5 milijardi više u odnosu na YouTube.
Sci-Tech / Internet | 05. 02. 2020. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovaj tjedan Google je s javnosti podijelio informaciju koju smo čekali godinama – o prihodima koji ostvaraju oglašavanjem na YouTubeu.

Cifra nije mala te je 15 milijardi dolara koliko je YouTube okrenuo tijekom prošle godine oko deset posto ukupnih prihoda Googlea.

Ipak, Google dio te zarade mora podijeliti s kreatorima videozapisa, a koliko im ostane nakon svih troškova, odnosno koliki je profit koji je najpopularniji videoservis na svijetu ostvario u 2019., nije poznato.

Samo dan nakon što smo saznali informacije o zaradi YouTubea od oglašavanja, saznali smo i koliko novaca Facebook zarađuje od Instagrama. Nije riječ o službenim informacijama iz Zuckerbergove kompanije, već su se tih podataka dokopali novinari Bloomberga.

Prema njima, Instagram stoji puno bolje u odnosu na YouTube te su tijekom 2019. zaslužni za više od četvrtine ukupnih prihoda Facebooka, javlja Zimo.

Oglasi se na Instagramu prikazuju između Storiesa, između objava na glavnom feedu, kao i na explore tabu, a prihodi od oglašavanja na toj društvenoj mrežu prošle su godine iznosili čak 20 milijardi dolara.

Osim što zarađuju više od YouTubea, treba napomenuti da Instagram ne plaća svoje kreatore, kao što to radi Googleov videoservis.

Naime, influenceri na toj mreži novac zarađuju od sponzorstava, a ne dijeleći zaradu od oglašavanja s Instagramom.

Kako napominju na The Vergeu, Instagram ipak financijski pomaže određenim kreatorima sadržaja za videoservis IGTV, no riječ je o malim ciframa, prvenstveno namijenjenim nabavci opreme i potpori za snimanje, a ne dijeljenju profita od oglašavanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close