Velika dnevna potrošnja

Hoće li ChatGPT propasti zbog visokih troškova?

OpenAI dnevno troši nevjerojatnih 700.000 dolara za pokretanje ChatGPT-a, jedne od svojih vodećih UI usluga.
Sci-Tech / Internet | 15. 08. 2023. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

OpenAI, studio za umjetnu inteligenciju koji je svojim chatbotom ChatGPT popularizirao umjetnu inteligenciju, navodno se suočava s financijskom krizom koja bi ga mogla dovesti do bankrota.

Prema izvješću časopisa Analytics India Magazine, OpenAI dnevno troši nevjerojatnih 700.000 dolara samo za pokretanje ChatGPT-a, jedne od svojih vodećih UI usluga.

Osipanje korisničke baze

Chatbot koji koristi moćan jezični model nazvan GPT može generirati realne i zanimljive razgovore o različitim temama. Međutim, unatoč svojim impresivnim mogućnostima, ChatGPT nije uspio generirati dovoljno prihoda da bi OpenAI pokrio svoje troškove. Studio je također pokušao unovčiti svoje novije verzije GPT-a, kao što su GPT-3.5 i GPT-4, ali s malo uspjeha, prenosi Bug.

Izvješće također otkriva da se posljednjih mjeseci korisnička baza OpenAI-ja stalno smanjuje. Prema SimilarWebu broj korisnika koji su u srpnju posjetili web stranicu ChatGPT pao za 12 posto u odnosu na lipanj, s 1,7 milijardi na 1,5 milijardi. Ta brojka ne uključuje korisnike koji koriste OpenAI API-je koji programerima omogućuju pristup i integraciju GPT-a u vlastite aplikacije.

Sukob unutar tvrtke

Međutim, OpenAI-jevi API-ji također se suočavaju s konkurencijom nekoliko velikih jezičnih modela otvorenog koda koji se mogu slobodno koristiti i mijenjati, kao što je LLaMA 2. Ti se modeli mogu prilagoditi potrebama korisnika, za razliku od OpenAI-jevih plaćenih i ograničenih verzija.

Izvještaj sugerira da postoji sukob između suosnivača i izvršnog direktora OpenAI-a Sama Altmana i ostatka studija. Dok je OpenAI usredotočen na stvaranje profita i razvoj naprednijih verzija GPT-a, Altman je glasno govorio o opasnostima i rizicima umjetne inteligencije, osobito ako je vlasti neće regulirati.

Neizvjesna budućnost

Altman je opetovano upozoravao da bi umjetna inteligencija mogla oduzeti milijune radnih mjesta i stvoriti društvene i etičke probleme ako ne bude kontrolirana i vođena ljudskim vrijednostima. Neki tehnološki stručnjaci čak su nagađali da Altman doživljava "Frankensteinov sindrom" u kojem žali što je stvorio čudovište koje ne može ukrotiti. Unatoč Altmanovoj zabrinutosti, OpenAI traži nove i bolje načine za unovčavanje svog GPT-4 modela, čije se objavljivanje očekuje uskoro. Međutim, tvrtka je daleko od profitabilnosti i gubici zbog razvoja ChatGPT-a sad premašuju 540 milijuna dolara.

Budućnost OpenAI-ja u ovom je trenutku neizvjesna. Studio je primio 10 milijardi dolara od Microsofta i nekih ulagača i ta ga je izdašna financijska injekcija održala na životu. Međutim, kako javlja Analytics India Magazine, projekcija OpenAI-ja o dosezanju godišnjeg prihoda od 200 milijuna dolara u 2023. i milijardu dolara u 2024. čini se totalno nerealnom.

Opcije za opstanak

Jedna od opcija za opstanak OpenAI-ja je da studio kupi neka velika tehnološka tvrtka ili konglomerat. To bi bila dobra izlazna strategija za sadašnje investitore. Problem su i kadrovi jer OpenAI muku muči sa zadržavanjem kadrova i privlačenjem novih talenata i stručnjaka.

Za razliku od većine drugih kompanija iz sektora, oni ne otpuštaju ljude, ali gube zaposlenike, i to one najbolje koje im preotima konkurencija i to ona s ogromnim zalihama novca kao što su Google i Meta, ali i Elon Musk koji najavljuje konkurentski chatbot TruthGPT. Musk je već kupio više od 10.000 NVIDIA GPU-ova za svoj UI projekt, plativši za njih više od 10 milijuna dolara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close