Usred štrajkova u Hollywoodu

Netflix zapošljava umjetnu inteligenciju; plaća 900 tisuća dolara

Netflix je izazvao bijesnu reakciju holivudskih glumaca i pisaca nakon što je objavio oglas za posao u kojemu traži stručnjaka za umjetnu inteligenciju (AI).
Gospodarstvo / Posao | 28. 07. 2023. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Netflix je izazvao bijesnu reakciju holivudskih glumaca i pisaca nakon što je objavio oglas za posao u kojemu traži stručnjaka za umjetnu inteligenciju (AI).

Nova pozicija bila bi dio tima Platforme za strojno učenje, koji upravlja Netflixovim algoritmom pomažući gledateljima da odaberu nove programe za gledanje.

Plaća bi iznosila i do 900.000 dolara godišnje, što je dodatno potaknulo bijes Hollywoodskih sindikata koji štrajkaju zbog zabrinutosti o tome kako umjetna inteligencija utječe na industriju zabave i njihove plaće.

Ovaj natječaj za posao, jedan je od nekoliko navedenih na Netflixovoj stranici za posao koji poziva kandidate s iskustvom u strojnom učenju (ML - machine learning) i umjetnoj inteligenciji (AI).

Iz oglasa za posao nije jasno hoće li posao uključivati i savjetovanje o sadržaju - TV programima i filmovima u koje Netflix odlučuje ulagati.

Drugi otvoreni popis za voditelja proizvoda u timu Platforme za strojno učenje kaže da će budući zaposlenik "prikupiti povratne informacije i razumjeti potrebe korisnika" i na kraju pomoći u donošenju odluka o ulaganju.

Čini se da opis sugerira kako će uloga uključivati korištenje umjetne inteligencije za procjenu potreba za financiranjem za različite programe. Ovo je inače ključna briga sindikata koji zastupa glumce, Sag-Aftra. Iz sindikata su iskazali zabrinutost algoritmima koji imaju preveliku moć.

Fran Drescher iz Sag-Aftre rekao je za časopis Time da je jedinstveni uspjeh bilo kojeg filma ili televizijskog programa sada mnogo manje važan nego kad je televizijsko emitiranje bilo dominantno.

"Algoritmi diktiraju koliko epizoda mora imati sezona prije nego što dosegnete nivo novih pretplatnika i koliko sezona serija mora biti prikazana", tvrdi Drescher. ''To smanjuje broj epizoda po sezoni na između šest i 10, a smanjuje broj sezona na tri ili četiri. Ne možete živjeti od toga'', dodaje.

Udruga pisaca, WGA, predložila je sustav koji regulira korištenje umjetne inteligencije u procesu pisanja i sprječava da se ona koristi kao izvorni materijal.

Netflix je odbio komentirati popise poslova, ali je ranije rekao da AI neće zamijeniti kreativni proces.

"Najbolje priče su originalne, pronicljive i često dolaze iz vlastitih iskustava", rekao je Netflix.

Vijest o najnovijem popisu poslova temeljenom na umjetnoj inteligenciji osudili su neki glumci u štrajku, koji moraju zaraditi 26.470 dolara prije nego što steknu pravo na beneficije zdravstvenog osiguranja.

Glumac Rob Delaney za The Intercept je rekao kako plaća od 900.000 dolara godišnje za AI znači kako će beu posla ostati trideset pet glumaca i njihovih obitelji sa zdravstvenim osiguranjem.

Javier Grillo-Marxuach, koji je najpoznatiji po seriji Izgubljeni, optužio je Netflix da se "poziva na siromaštvo dok regrutira jako dobro plaćene generale za vašu bezdušnu vojsku silikonskih plagijatora".

Ranije ovog tjedna Netflix je najavio lansiranje nove aplikacije - My Netflix - koju tvrtka naziva "sve na jednom mjestu prilagođeno vama s jednostavnim prečacima koji će vam pomoći da odaberete što želite gledati".

Kopirati
Drag cursor here to close