U Moskvi

Haker na dark webu prodaje pristup desecima tisuća nadzornih kamera

Nepoznati haker dokopao se pristupa centralnoj aplikaciji za pristup kamerama s tehnologijom prepoznavanja lica koje prate i snimaju parkove, ulaze u škole, bolnice i brojne druge objekte.
Sci-Tech / Internet | 16. 07. 2020. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Nadzorne kamere

Moskva je jedan od gradova s najvećim sustavom nadzornih kamera na svijetu. Više od 100 tisuća kamera konstantno prati parkove, bolnice, škole i brojne druge objekte i institucije, a sustav je baziran na umjetnoj inteligenciji i tehnologiji prepoznavanja lica.

Na sudu u Moskvi čak je i podignuta tužba zbog takve količine nadzora zbog kršenja privatnosti građana, a nakon što je tužba odbijena, političar i odvjetnica koji su je pokrenuli, istu će tužbu podići i na Europskom sudu za ljudska prava.

No trenutačno to nije najproblematičnija stvar za stanovnike Moskve koji cijene svoju privatnost.

Naime, njihove aktivnosti i sve što rade, a što snimaju kamere, dostupne su i nepoznatom hakeru koji ne samo da ima pristup centralnoj aplikaciji koja kontrolira sve kamere, već podatke za pristup aplikaciji prodaje na dark webu.

Osim što se putem kamera može pratiti situacija u stvarnom vremenu, u sustavu su dostupne i snimke s kamera stare 5 dana, javlja Zimo.

Podatke i snimke s nadzornih kamera hakeri i kriminalci mogu iskoristiti na brojne načine - od ucjena i prijevara građana kojima znaju lokacije i kretanje pa čak i do pljački jer će uvijek znati kada netko nije u stanu ili uredu.

Ono što je posebno zanimljivo je da ovo nije prvi put da su podaci o nadzornim kamerama pali u ruke hakera i kriminalaca. Krajem prošle godine također su bili dostupni na dark webu po cijeni nižoj od 500 dolara.

Agenti koji su provodili istragu kupili su pristup mreži od tri tisuće kamera s tehnologijom prepoznavanja lica, a u njihovu moć uvjerili su se kada su tehnologiju isprobali i testirali na jednom poznaniku.

Sustav im je vratio 238 snimljenih fotografija s točnim datumom i vremenom kada je bio snimljen, a saznali su i identitet ljudi koji su bili s njim.

Ta tehnologija, dakle, sada je u rukama nepoznatog hakera, a ako vlasti u Moskvi nešto brzo ne poduzmu, uskoro bi mogla pasti u ruke opasnih kriminalaca.

Kopirati
Drag cursor here to close