Par milijardi dolara

Facebooku prijeti brutalno velika kazna

Čini se kako bi ovo mogla biti tužba s najgorim posljedicama za Metu i Marka Zuckerberga.
Sci-Tech / Internet | 15. 02. 2022. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužbe i prijetnje velikim kaznama nisu novost za Facebook, odnosno Metu, no posljednja tužba koja je podignuta protiv njih mogla bi rezultirati rekordnom kaznom čak i za Zuckerberga. Tužbu je podigao državni tužitelj savezne države Teksas Ken Paxton, a razlog je ilegalno prikupljanje biometrijskih podataka korisnika bez njihova pristanka. U sličnoj tužbi u kojoj se Facebook nagodio u Illinoisu, platili su 650 milijuna dolara.

Nakon što je Facebook predstavio opciju prepoznavanja lica, on je počeo prikupljati te biometrijske podatke o korisnicima bez da su oni dali svoj pristanak na to. Također, prikupljali su biometrijske podatke osoba koji čak niti nisu korisnici njihove društvene mreže, a koji su se nalazili na fotografijama koje su korisnici Facebooka uploadali na tu mrežu.

U tužbi se tvrdi da je Facebook prikupljao podatke o prepoznavanju lica više milijardi puta, odnosno svaki put kada bi netko objavio fotografiju na toj društvenoj mreži. Prema zakonu o korištenju biometrijskih podataka kakav je na snazi u Teksasu, za svako nezakonito prikupljanje biometrijskih podataka i njihovo dijeljenje s trećim stranama kazne su do 25 tisuća dolara po svakom kršenju zakona, prenosi Zimo.

Također, u tužbi se tvrdi da je Facebook prekršio i zakon o obmanjujućoj trgovačkoj praksi jer korisnike nije upozorio da njihove fotografije koristi za treniranje umjetne inteligencije kako bi AI naknadno ponovno mogla prepoznati lica s tih fotografija. Za svako kršenje tog zakona traži se dodatnih 10 tisuća dolara

S obzirom na to da su spomenuti zakoni prekršen više milijardi puta, jasno je kako Meti prijeti brutalno velika kazna. Riječ je o milijardama dolara, rekao je na konferenciji za novinare Paxton.

Ono na što je posebno upozorio u tužbi jest da se drugi podaci koji se koriste za jedinstvenu identifikaciju osoba (poput brojeva socijalnog osiguranja u SAD-u) mogu promijeniti ako se ukradu, dok su biometrijski podaci trajni i nepromjenjivi i mogu se iskorištavati do kraja života.

Kopirati
Drag cursor here to close