Veliki Brat

Facebook prikuplja podatke o pozivima i SMS porukama na Android uređajima

Čini se da je Facebook problematične podatke sakupljao preko Messenger aplikacije, koju Android korisnici često koriste kao glavnog SMS klijenta.
Sci-Tech / Internet | 25. 03. 2018. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook već godinama prikuplja informacije o pozivima, te SMS porukama koje su poslane sa Android uređaja, a nekoliko Twitter korisnika prijavilo je da je pronašlo takve podatke, a koji se odnose na pozive i poruke koje su slali u razdoblju od nekoliko mjeseci, ili čak godina.

Obični korisnici su zabrinuti zbog nedavnog Cambridge Analytica skandala, što je manje ili više opravdano, a u zavisnosti od informacija koje su prikupljane, a koje oni smatraju djelom svog privatnog života.

Dylan McKay, kaže da je u Facebook ZIP arhivi pronašao sve poruke koje je razmjenjivao sa prijateljima, a i drugi dijele svoje priče koje imaju slične obrasce, a koje dovode do zaključka da je Facebook čuvao podatke o komunikaciji sa najbližim prijateljima, te članovima obitelji.

Portal Ars Technica piše o tome da je poznato da je Facebook tražio pristup kontaktima, pozivima i SMS porukama na Android uređajima, a kako bi poboljšao algoritme koji su zaduženi za preporučivanje prijatelja na društvenoj platformi, te napravio razliku između poslovnih i privatnih kontakata svojih korisnika.

Čini se da je Facebook problematične podatke sakupljao preko Messenger aplikacije, koju Android korisnici često koriste kao glavnog SMS klijenta.

Tako je kompanija nedavno ponudila opciju za konstantno dopunjavanje informacija o kontaktima, uključujući povijest telefonskih poziva, te SMS poruka, ali nije jasno kada je točno ova opcija omogućila prikupljanje spomenutih podataka.

Facebook je odgovorio na optužbe, te u priopćenju istaknuo da je sasvim očekivano da neka aplikacija prikuplja podatke o pozivima i porukama, a u slučaju da korisnik odluči da svoje kontakte otpremi na društvenu platformu.

Ovaj problem, kako piše PC Press, do sada nije otkriven na iOS uređajima, te možda do njega nije ni došlo, budući da Apple ima znatno preciznija ograničenja kada je ovakvo prikupljanje podataka u pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close