''WhatsApp je siguran''

Facebook o hakiranju Bezosa: Nismo mi krivi, pitajte Apple

Brojni su se korisnici diljem svijeta zapitali je li WhatsApp zaista tako siguran kako ga reklamiraju u Facebooku i što je s njihovim privatnim podacima.
Sci-Tech / Internet | 27. 01. 2020. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest da je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu jednako podložan hakerskim napadima i krađi privatnih podataka kao i ostatak svijeta zaintrigirala je javnost prošlog tjedna.

Ne samo činjenica da se radi o Jeffu Bezosu, šefu Amazona, već i činjenica da je hakiran slanjem posebnog videa preko jedne od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, koja se hvali visokim stupnjem enkripcije - WhatsAppa.

Logično, brojni su se korisnici diljem svijeta zapitali je li WhatsApp zaista tako siguran kako ga reklamiraju u Facebooku i što je s njihovim privatnim podacima, piše Zimo.co.

Upravo je na to pitanje u intervjuu za BBC pokušao odgovoriti Facebookov potpredsjednik za komunikacije Nick Clegg. Iako su svi očekivali jasan odgovor, Clegg je samo uspio, uz dosta petljanja, prebaciti krivnju na - Apple.

''Zvuči kao nešto što su pokrenuli na samom telefonu. Ne može biti ništa tijekom slanja poruke ili u njezinu slanju jer za WhatsApp koristimo enkripciju na oba kraja'', pokušao je pojasniti Clegg.

Nastavio je uspoređujući hakiranje Bezosa s hakiranjem bilo koga tko je otvorio zaraženi e-mail. No to baš i nije istina, jer dok god primatelj ne klikne na neku od zaraženih poveznica ili privitaka, zaraženi e-mail, čak i kad je otvoren, neće napraviti neku štetu.

Onda je "krivnju" prebacio na sam uređaj koji je Bezos koristio (iPhone X) i rekao kako je "nešto sigurno utjecalo na operativni sustav telefona". Kad su ga upitali može li takve optužbe potkrijepiti dokazima, Clegg je samo nastavio kako problem ne može biti u WhatsAppu jer je "enkripcija na oba kraja sigurna i ne može se hakirati".

No, Clegg je očito zaboravio nekoliko sigurnosnih propusta u WhatsAppu koji su ozbiljno ugrozili sigurnost korisnika i njihovih podataka i radije krivnju prebacio na druge, piše Zimo.co.

Iz Applea zasad nisu komentirali Cleggove tvrdnje, ali ni cijeli Bezosov slučaj.

Kopirati
Drag cursor here to close