Facebook, Instagram, WhatsApp

Europska komisija opet prijeti kaznom Meti

Komisija je izrazila zabrinutost jer Meta nameće "nepoštene tržišne uvjete" konkurentima njezine usluga malih oglasa.
Sci-Tech / Internet | 20. 12. 2022. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija u ponedjeljak je priopćila kako je upozorila Metu, matičnu tvrtku Facebooka, da narušavanjem tržišnog natjecanja internetskog oglašavanja i zloupotrebom svog dominantnog položaja krši europske antimonopolske zakone, prenosi Zimo.

Komisija je u preliminarnoj reviziji najavila dodatnu istragu te da bi mogla izreći kaznu u vrijednosti do 10 posto godišnjeg globalnog prometa tvrtke ako se pronađe dovoljno dokaza o kršenju pravila EU-a.

Tvrdnje Europske komisije su neutemeljene, odgovorio je glasnogovornik Mete Tim Lamb.

Nastavit ćemo surađivati s regulatornim tijelima kako bismo pokazali da su naše inovacije proizvoda usmjerene na potrošače i na natjecanje, dodao je.

Izvori upoznati s ovom temom prošli su mjesec Reutersu rekli da antimonopolska regulatorna tijela EU-a pripremaju tužbe protiv Mete zbog njezine upotrebe podataka o korisnicima i povezivanja usluge oglašavanja s društvenom mrežom.

Komisija je u ponedjeljak izrazila zabrinutost jer Meta nameće "nepoštene tržišne uvjete" konkurentima njezine usluga malih oglasa, Facebook Marketplacea, koji se žele oglašavati na njezinim društvenim mrežama - Facebooku ili Instagramu.

Europska agencija za provedbu tržišnog natjecanja u lipnju prošle godine pokrenula je istragu o Facebooku, usredotočivši se na to koristi li ta društvena mreža podatke oglašivača na nepošten način kako bi se natjecala s njima u sektoru online malih oglasa.

Korisnici Facebooka "automatski imaju pristup Facebook Marketplaceu, htjeli to ili ne", što uzrokuje narušavanje tržišnog natjecanja, stoji u priopćenju Komisije, a prenosi agencija dpa.

Američka tvrtka sada ima pravo odgovoriti pisanim putem ili na usmenom saslušanju.

Kopirati
Drag cursor here to close