Odlukao europskog regulatora

Europljani bi lako mogli ostati bez Facebooka i Instagrama!

Problem je što se odluka ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge europske tvrtke koje svoje podatke, ali i podatke svojih europskih korisnika, pohranjuju na serverima u SAD-u.
Sci-Tech / Internet | 08. 07. 2022. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irski regulator zadužen za očuvanje privatnosti podataka napravio je novi korak u donošenju presude koja bi mogla izazvati glavobolje za Metu i natjerati ju da promjeni način na koji funkcionira. Barem u Europi.

Naime, irski regulator Data Protection Commission (DPC) još je u 2020. izdao privremenu odredbu kojom se blokiraju mehanizmi koje Meta koristi za prijenos podataka europskih korisnika u SAD.

Odluka je donesena nakon istrage koju je pokrenula objava Edwarda Snowdena da su podaci koji se nalaze na serverima američkih tvrtki, lako dostupni američkim obavještajnim službama.

Također, odluka je donesena nakon što je visoki europski sud dogovor koji omogućuje takvu praksu, tzv. "Safe Harbour", proglasio ništetnim.

Nakon te prvotne prepreke EU i SAD su pokušale postići dogovor koji bi naslijedio "Safe Harbour" no, pregovori su zapeli, a razmjena podataka je stavljena na čekanje.

Odluka DPC-a mogla bi u potpunosti blokirati razmjenu podataka između EU i SAD-a,onemogućiti korištenje Facebooka i Instagrama korisnicima u Europi te prisiliti Metu (ali i brojne druge tvrtke koje koriste američke servere) da te podatke ubuduće drže na serverima u Europi, prenosi Zimo.

Zanimljivo, korisnici WhatsAppa, aplikacije koja je također u Metinom vlasništvu, ne bi trebali osjetiti ovu blokadu jer, kako su pojasnili iz DPC-a, ti podaci se drugačije obrađuju.

Istovremeno je DPC nastavio svoju istragu te je ovog tjedna obavijestio i druge europske regulatore o svojoj odluci.

Europski dužnosnici u Europskom odboru za zaštitu podataka sad imaju mjesec dana vremena da potvrde DPC-ovu odluku ili ju odbace. Akko ju potvrde, građani EU mogli bi usred ljeta ostati bez Facebooka i Instagrama kakvog poznaju, ali i bez brojnih drugih usluga.

Problem je što se odluka ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge europske tvrtke koje svoje podatke, ali i podatke svojih europskih korisnika, pohranjuju na serverima u SAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close