Nema više džaba

Dolazi kraj besplatnom korištenju Googleovog G Suitea

U svojim ranim danima Googleovog poslovnog servisa G Suite (Workspace) korisnici su ga mogli, u osnovnoj inačici, aktivirati besplatno i koristiti vlastitu domenu na Gmailu. Ta pogodnost ističe u svibnju
Sci-Tech / Internet | 20. 01. 2022. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za slučaj da ste u razdoblju od 2006. do 2012. godine aktivirali tada besplatni paket G Suite, poslovni paket usluga Googlea u osnovnoj inačici, i koristili ga bez plaćanja sve ove godine – imamo lošu vijest za vas. Google je, naime, najavio da će svima sličnima u svibnju ukinuti pogodnost korištenja G Suitea bez naplate.

Vratimo li se desetljeće u prošlost – G Suite je tada omogućavao poslovnim korisnicima osnovnu razinu usluge bez naplate, što je značilo da se Gmail i s njime povezani servisi mogu koristiti povezani s vlastitom domenom, umjesto standardne domene gmail.com.

Očekivano, ovu su mogućnost mnogi brzo prihvatili, a praksa pružanja te mogućnosti bez naplate ukinuta je 2012. godine. Nove korisnike od tada na dalje nisu primali, no oni koji su pogodnost uhvatili prije toga, ostali su netaknuti.

Sada, deset godina nakon ukidanja novih besplatnih registracija, ukida se svaka mogućnost besplatnog korištenja G Suitea, i to ovoga proljeća. Od 1. svibnja Google će početi automatski nadograđivati pretplatne pakete i naplaćivati adekvatne pretplate onima za koje ima dovoljno podataka za naplatu.

Ostale će tražiti da im dostave podatke za obračun. Tko to ne učini, nakon 1. srpnja ostat će bez besplatnog korisničkog računa, javlja Bug.

Da razjasnimo i situaciju s imenima usluge. Kada je pokrenuta, 2006. godine, ova se usluga nazivala Google Apps for Your Domain.

Nakon toga preimenovana je u Google Apps for Work, najduže je nosila ime G Suite, a danas se cijeli uredski paket službeno naziva Google Workspace. Besplatna pretplata, koja uskoro ističe, naziva se G Suite legacy free edition.

Spomenimo i da se Workspace danas besplatno može aktivirati tek u svojstvu neprofitne organizacije ili obrazovne ustanove.

Detalje o prelasku na neki od naplatnih razreda možete pronaći na njihovoj FAQ stranici. Poslovni paketi naplaćivat će se od 6 dolara mjesečno ili više, ovisno o odabranoj razini usluge.

Kopirati
Drag cursor here to close