Kako prepoznati internet botove

Dan u životu jednog bota

Film pruža uvid u strukturu ličnosti jednog prosječnog bota, nekoga tko može biti svačiji susjed, rođak ili prijatelj, a tko vodi na neki način dvostruki život.
Sci-Tech / Internet | 21. 03. 2021. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji vojska ljudi koji svakodnevno za nečije interese ostavljaju komentare na portalima i društvenim mrežama.

Upravo o tome govori dokumentarni film autora Bojana Tomića „Dan u životu jednog bota“, koji je nedavno premijerno prikazan, a dostupan je svim građanima na Youtube platformi.

''Botovi su sredstvo u rukama određenih interesa, pomoću kojih se dijele diskreditirajući i kompromitirajući sadržaji obično putem društvenih mreža. Njihove glavne karakteristike su anonimnost i rad po direktivama određenih interesnih grupa'', kaže Tomić.

Film pruža uvid u strukturu ličnosti jednog prosječnog bota, nekoga tko može biti svačiji susjed, rođak ili prijatelj, a tko vodi na neki način dvostruki život.

Video: DAN U ŽIVOTU JEDNOG BOTA

Reakcije javnih ličnosti na napade botova i njihovi savjeti kako se nositi s tim napadima dio su filma, koji nastoji pomoći građanima da lakše prepoznaju i neutraliziraju djelovanje botova.

''Društvene mreže su odavno postale mjesto gdje se iskazuje nezadovoljstvo i upravo tu botovi crpe najveću snagu, koristeći suptilne i razrađene metode. Ono što im svakako pomaže jeste često površan pristup građana temama o kojima se govori, bez prethodnog provjeravanja svih relevantnih činjenica. Iako se ne može o svemu znati sve, umjeren pristup temi i uvažavanje sugovornika uvijek je dobitna kombinacija'', kazao je Tomić.  

Produkcija Prvi kadar bila je zadužena za produkciju filma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close