Upitna privatnost

ChatGPT zbog greške prikazao povijest razgovora drugih korisnika

Mnogi korisnici su i dalje zabrinuti za svoju privatnost na platformi.
Sci-Tech / Internet | 23. 03. 2023. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija OpenAI je potvrdila da je zbog buga njen AI chatbot ChatGPT korisnicima otkrio razgovore drugih osoba.

Ove informacije je priopćio direktor kompanije OpenAI Sam Altman nakon što su na Redditu i Twitteru korisnici ChatGPT-a podijelili screenshote povijesti chatova za koje tvrde da nisu njihovi.

Altman je kazao da se u kompaniji osjećaju "užasno" no da je "značajna greška" sada popravljena. Međutim, mnogi korisnici su i dalje zabrinuti za svoju privatnost na platformi.

Zabrinutost sve veća

Milijuni ljudi su već koristili ChatGPT za pisanje poruka, pisanje pjesama pa čak i za kodiranje otkako je pokrenut u studenom prošle godine. Svaki razgovor s chatbotom se pohranjuje u korisničkoj povijesti chata gdje se može kasnije ponovno pregledati.

Korisnici su u ponedjeljak počeli primjećivati razgovore u svojoj povijesti za koje tvrde da nisu njihovi. Jedan korisnik je objavio screenshot razgovora uključujući onaj s naslovom "Chinese Socialism Development", kao i razgovore na mandarinskom.

U utorak je kompanija potvrdila za Bloomberg da je privremeno onemogućila korištenje chatbota kako bi ispravila grešku. Također, naglasila je da korisnici zapravo nisu mogli pristupiti kompletnim chatovima drugih ljudi, nego da su mogli vidjeti naslove, odnosno kraće opise.

Tehnička obdukcija

Altman je dodao da će uslijediti "tehnička obdukcija", no bug je ipak izazvao zabrinutost korisnika koji strahuju da bi njihovi privatni podaci mogli biti objavljeni. Čini se da je bug ukazao na to da OpenAI ima pristup chatovima korisnika.

Politika privatnosti kompanije kaže da se korisnički podaci, kao što su upiti i odgovori, mogu koristiti za nastavak obuke modela, no ti podaci se koriste samo kada se uklone osobni podaci.

Bug se pojavio nakon što je Google predstavio svoj chatbot Bard grupi beta testera i novinara.

Google i Microsoft, veliki investitori u OpenAI, bore se za kontrolu rastućeg tržišta alata umjetne inteligencije. Međutim, tempo ažuriranja i izdanja donosi mnogo zabrinjavajućih grešaka poput ovog buga, koje bi mogle biti štetne ili bi mogle imati neželjene posljedice.

Kopirati
Drag cursor here to close