Naredba regulatora

Apple povukao WhatsApp i Threads sa kineskog AppStorea

Apple je priopćio da je povukao aplikacije WhatsApp i Threads s App Storea kako bi ispoštovao naređenje kineskog regulatora interneta.
Sci-Tech / Internet | 21. 04. 2024. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / App Store

Appleovi korisnici u Kini neće moći pronaći i preuzeti aplikacije za WhatsApp i Threads s App Storea, pišu Wall Street Journal i New York Times.

Apple je priopćio da je povukao aplikacije WhatsApp i Threads s App Storea kako bi ispoštovao naređenje kineskog regulatora interneta, odnosno Cyberspace administracije, koja je zabrinuta za nacionalnu sigurnost.

Kompanija iz Cupertina je navela da je obavezna slijediti zakone zemalja u kojim posluje, čak i kad se s njima ne slaže.

Great Firewall of China blokira mnoge strane aplikacije i tehnologije u Kini, što primorava lokalno stanovništvo da koristi VPN ukoliko im želi pristupiti.

Metin Facebook i Instagram su među tim aplikacijama, no WhatsApp i Threads su bili dostupni za preuzimanje sve dosad.

Naredba kineskog regulatora je stigla uoči glasovanja u Senatu o zakonu koji bi mogao dovesti do zabrane TikToka u SAD-u, Cyberspace administracija smatra da WhatsApp i Threads predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost te ima slične argumente kao i američki zakonodavci u slučaju zabrane TikToka u SAD-u.

U trenutnoj verziji zakona, kompanija ByteDance ima godinu dana da odustane od TikToka ili će u suprotnom ova platforma za dijeljenje kratkih videa biti zabranjena na trgovinama aplikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close