3499$

Apple predstavio naočale za proširenu stvarnost - cijena paprena

Inovacija nazvana EyeSight omogućava korisniku da vidi kroz ekran naglavnika, ali i da drugi vide njega kada je to potrebno, tj. da ostvare izravni kontakt očima.
Sci-Tech / Internet | 06. 06. 2023. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jobsovu krilaticu ''One more thing'' Apple ne koristi olako, već za samo najveće, epohalne, najave. Ove godine "još jedna stvar" je potpuno novo naglavni set Apple Vision Pro.

Riječ je o naočalama za proširenu stvarnost s prozirnim zaslonom, koji može spojiti stvarni svijet, upravljanje gestama ruku, s prikazima virtualnih objekata. Prvi je to Appleov uređaj kroz koji se može gledati, prvi koji ima 3D korisničko sučelje.

Vidno polje za prikaz aplikacija

Cijelo vidno polje korisnika tako postaje mjesto za prikaz aplikacija, dok ih on može smjestiti bilo gdje u prostoru, gdje mu to odgovara. Prvi je to uređaj koji se ne mora dodirivati da bi se njime upravljalo, niti koristi bilo kakav kontroler. Aplikacije je moguće pokretati pokretima očiju i ruku, na sasvim nove načine, koje u Appleu opisuju kao "magiju". Dodatno, upravljati se može i glasovnim naredbama uz pomoć Siri.

Inovacija nazvana EyeSight omogućava korisniku da vidi kroz ekran naglavnika, ali i da drugi vide njega kada je to potrebno, tj. da ostvare izravni kontakt očima. Spoj virtualnog i stvarnog svijeta ovdje bi prvi put, ako je vjerovati Appleu, trebao funkcionirati kako za posao tako i u zabavne svrhe te potpuno promijeniti način na koji doživljavamo aplikacije i audiovizualne sadržaje.

Putem naglavnika moguće je gledati video, igrati se, čitati, pregledavati web sadržaje, tj. raditi bilo što u digitalnom svijetu, ali uz virtualni 3D svijet u kojem se aplikacije nalaze. Za pomoć, uz njega mogu raditi i Mac, bežične tipkovnice i ostali dodaci, dok se ekran obližnjeg Maca može u 4K rezoluciji preslikati unutar naglavnog seta i njegovog ekrana. Naglavnik donosi i 3D kameru, koja može snimati trodimenzionalne video zapise, koje je potom na istom uređaju moguće pregledavati ili slati drugima. Mogućnosti primjene su, kažu, neograničene, a ovo je samo početak nove ere "prostornog računalstva" u koju je Apple danas, nakon godina i godina razvoja, napokon ušao – i to na velika vrata.

Kabel i baterija

Što se tiče tehničkih karateristika, naglasimo da je Apple Vision Pro kabelom povezan s baterijom, koju je potrebno nositi u džepu i koja omogućava do 2 sata autonomije.

Prednji dio načinjen je od stakla, okvir je aluminijski s tipkama i digitalnom krunom kao kod Apple Watcha, a unutar kućišta nalazi se cijelo računalo s ekranima i sustavom hlađenja. Dio koji će se naslanjati na lice dolazit će u više oblika, kako bi se prilagodio različitim licima, podržava i dodatke koji će zamijeniti naočale kada je to potrebno.

Zaslon je microOLED, veličine piksela tek 7,5 mikrona i s ukupno 23 milijuna piksela – dakle više od 4K rezolucije, za svako oko. Na prostor jednog piksela ekrana iPhonea smjestili su čak 64 piksela ovog ekrana. Za reprodukciju zvuka zaslužan je novi sustav "audio ray tracinga", napredni sustav prati pokrete glave i očiju, a sve kako bi cijelo iskustvo bilo glatko i prilagođeno okolini u svakom trenutku.

M2 čip

Uređaj je zasnovan na Appleovom čipu M2, uz novi čip R1, specijaliziran za procesiranje senzornih signala iz 12 kamera, 5 senzora te 6 mikrofona u stvarnom vremenu – s odmakom od tek 12 milisekundi. Za komunikaciju putem videokonferencije ne koristi se kamera, već virtualni avatar, nastao na temelju 3D skeniranja i mapiranja lica korisnika.

Novim uređajem upravlja i novi operacijski sustav, visionOS, koji će i za developere i za korisnike biti početak potpuno novog razdoblja te sasvim nove platforme, kažu iz Applea. Već su prikazali i neke aplikacije za dizajn, zabavu (primjerice virtualni Disneyland ili planetarij), rad u Microsoftovim uredskim aplikacijama, videokonferencije, i ostale primjene. Novi OS imat će i svoju trgovinu aplikacija te brojne API-je za developere i vanjske aplikacije, kao i podršku za Unity.

Ovaj uređaj donosi i sasvim novi sustav autentifikacije korisnika, OpticID, koji skenira oči i tako se otključava.

Apple je za Vision Pro registrirao preko 5.000 patenata i naziva ga najnaprednijim osobnim računalnim uređajem u povijesti, koji je potpuno u klasi za sebe – koji objedinjuje funkcije računala, mobitela, televizora, slušalica i kamera. Takva mu je i cijena – 3.499 dolara. U prodaju će stići tek početkom sljedeće godine, najavljeno je na kraju keynotea.

 

Kopirati
Drag cursor here to close