Nova inicijativa

Amerika želi u potpunosti zabraniti TikTok

Pojavio se prijedlog zakona kojim bi se zabranio rad svim aplikacijama čiji vlasnici dolaze iz "neprijateljskih zemalja", a posebno je istaknut TikTok.
Sci-Tech / Internet | 07. 03. 2024. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U SAD-u se još jednom pojavila zakonska inicijativa koja bi za cilj imala zabranu TikToka. S tom idejom prvo je u javnost bio izišao bivši predsjednik Donald Trump, pa su i pojedine savezne države odlučile uvesti restrikcije (kasnije sudski blokirane), a prije godinu dana i Kongresu je bilo govora o zabrani popularne kineske aplikacije na federalnoj razini.

Budući da TikTok i dalje nije zabranjen, povijest se ponavlja i ove godine.

Zaštita od "neprijatelja"

U Zastupničkom domu američkog Kongresa u proceduru je pušten prijedlog "Zakona o zaštiti Amerikanaca od aplikacija iz neprijateljskih stranih zemalja".

Za razliku od ranijih prijedloga, ovime se ne želi zabraniti samo TikTok, već sve aplikacije u vlasništvu kompanija iz Kine, Sjeverne Koreje, Rusije i Irana, tj. zemalja koje SAD službeno smatraju neprijateljskima.

TikTok je, pak, u preambuli spomenut kao primjer takve aplikacije, jer je u vlasništvu kineskog ByteDancea. Pravila bi zahvaćala sve aplikacije iz "neprijateljskih zemalja", ako im je tamo sjedište, uprava, ili im je neka od tih zemalja glavno tržište.

Također, subjekti iz tih zemalja ne bi smjeli držati više od 20% vlasništva u aplikacijama koje su dostupne u SAD-u.

Dvostranački prijedlog

Posebno je zanimljivo da su prijedlog zakona zajednički predali zastupnici Mike Gallagher iz redova Republikanaca te Raja Krishnamoorthi iz redova Demokrata.

Bude li prihvaćen, ovaj zakon predviđa i kazne za prekršitelje – svaki vlasnik aplikacije iz navedenih zemalja, koji nastavi s poslovanjem u SAD-u, mogao bi biti kažnjen iznosom od 5.000 dolara po korisniku. Kao izlaz iz potencijalno ilegalne situacije za TikTok i ostale može se smatrati prodaja poslovanja nekome tko je "poželjan" na američkom tržištu, javlja Bug.

"TikTok je komunistički kineski zlonamjerni softver koji truje umove naše sljedeće generacije i daje Komunističkoj partiji nesmetan pristup gomili američkih podataka", oštro poručuje republikanska zastupnica Elise Stefanik, koja također supotpisuje prijedlog nove regulative.

S time se slaže još desetak potpisnika, neki od kojih ističu i ostale negativne okolnosti vezane uz TikTok, kao što je širenje ekstremističkog sadržaja, podrške teroristima i slično.

Predizborna kampanja u SAD-u se, vidimo, zahuktava, a TikTok je još jednom u njezinom središtu.

Iz te društvene mreže poručuju da bi zabrana njihove aplikacije predstavljala kršenje prava na slobodno izražavanje iz 1. amandmana Ustava SAD-a za 170 milijuna privatnih korisnika i 5 milijuna poslovnih subjekata na toj platformi. TikTok još otprije tvrdi da nisu pod kontrolom kineskih vlasti te da im podatke o Amerikancima ne mogu isporučivati.

Kopirati
Drag cursor here to close