Upoznajte se s pravima

On-line (Internet) trgovina: Prilika i opasnost za moderne potrošače

Sci-Tech / Internet | 28. 12. 2021. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već desetljećima prisutan proces informatizacije i digitalizacije oblikuje sve oblasti društvenog života. Digitalne tehnologije značajno su utjecale na promjenu načina poslovanja poslovnih subjekata, naročito kroz promjenu načina prodaje i pružanja proizvoda i usluga potrošačima putem interneta (tzv. online prodaja).

Elektronska trgovina donosi brojne prednosti kako trgovcima tako i potrošačima, omogućava jednostavnije, brže i efikasnije zaključivanje ugovora o prodaji roba i usluga te osigurava brojne pogodnosti: trgovcima u pogledu pristupa neuporedivoj većoj bazi potrošača od one fizički dostupne, a potrošačima veći izbor, lakšu usporedivost i dostupnost proizvoda i usluga.

U Bosni i Hercegovini ova oblast regulirana je državnim i entitetskim propisima budući da ovu trgovinu prate i brojni rizici od zloupotreba koji mogu negativno utjecati na spremnost potrošača za ovakav vid razmjene (Zakon o elektronskom, pravnom i poslovnom prometu BiH, Zakon o zaštiti potrošača u BiH i RS BiH, Zakon o nedopuštenom oglašavanju FBiH i RS BiH, Zakon o poštanskom prometu FBiH i Zakon o poštanskim usluga RS BiH i dr.)

Ovi rizici stvaraju u određenoj mjeri nepovjerenje potrošača, podozrivost, ponekad čak i potpunu nezainteresiranost i odustajanje od ovakvog načina kupovine. Brojne empirijske studije provedene u razvijenim zemljama ukazuju da je upravo nepovjerenje potrošača u elektronsku trgovinu temeljna prepreka njenog daljnjeg razvoja i primjene.

Najčešći primjeri prijevara

Lažne on line trgovine, koje izgledaju vjerodostojno i zakonito su preduvjet ovakvih prijevara. Najlakši način uočavanja prijevare jest kriterij „predobro da bi bilo istinito“. Naime, ako je ponuda nerealno povoljna, najčešće se radi o prijevari. Mnoge od ovih web stranica nude luksuzne artikle poput popularnih marki odjeće, nakita i elektronike po vrlo niskim cijenama. Isporuka se može i ne mora dogoditi, artikal obično nije istovjetan ugovorenom i plaćenom.

Anketa

Uspostavljanje trgovine preko društvenih mreža jest najnoviji oblik ovih prijevara. Neregistrirani trgovci i nepostojeća roba, nakon nekog vremena gašenjem stranice bježe u anonimnost i amnestiju, sigurni od progona organa vlasti.

Prijevarni motivi se otkrivaju kod načina plaćanja

Glavni alarm da je maloprodajna web stranica prijevara jest predložen način plaćanja. Prevaranti će od vas često tražiti da platite novčanom uputnicom, unaprijed učitanom novčanom karticom ili bankovnom doznakom, ali ako pošaljete svoj novac na ovaj način, malo je vjerojatno da ćete ga ponovno vidjeti ili dobiti kupljeni artikl.

Način na koji se možete zaštiti

Provjerite ima li web-mjesto ili stranica društvenih medija politiku povrata novca i jesu li njihova pravila poštena. Bolja web-mjesta za online kupnju i aukcije imaju detaljne postupke pritužbi ili rješavanja sporova u slučaju da nešto krene po zlu.

Kada koristite maloprodajne web stranice, saznajte s kim točno imate posla.

Prilikom plaćanja putem interneta plaćajte samo artikle koristeći sigurnu uslugu plaćanja – potražite URL koji počinje s 'https' i simbolom zatvorenog lokota ili pružatelja plaćanja kao što je PayPal. Razmislite dvaput prije korištenja virtualnih valuta kao što je bitcoin – one nemaju istu zaštitu kao druge metode transakcije pa ne možete vratiti svoj novac nakon što ga pošaljete.

Izbjegnite bilo kakav dogovor sa strancem koji traži plaćanje unaprijed putem uplatnice, bankovnog prijenosa, međunarodnog prijenosa sredstava, unaprijed učitane kartice ili elektroničke valute, poput Bitcoina. Rijetko se može vratiti novac poslan na ovaj način. Nikada ne šaljite novac niti dajte podatke o kreditnoj kartici ili online računu nekome koga ne poznajete ili kome ne vjerujete.

Ombudsman za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini posebno skreće pažnju potrošačima i trgovcima učesnicima on line trgovine na postojanje poglavlja X. Zakona o zaštiti potrošača u BiH (Sl. gl. BiH 26/05 i 88/15) PRODAJA NA TEMELJU UGOVORA NA DALJINU koje, između ostalog, detaljno regulira ovaj način trgovanja sa aspekta zaštite potrošača propisujući člankom 47. Pravo na predomišljenje u roku od 15 dana.

Potrošač naime, ima pravo u tom roku, koji počinje teći od trenutka kad je primio proizvod, da bez troškova i obrazloženja odustane od sklopljenog ugovora, te da o svom trošku vrati kupljenu stvar uz puni povrat plaćene cijene.

Zakon (članak 126. točke s-z) također predviđa novčane kazne za prekršaj u iznosu od 1.500 do 3.500 KM za povredu svih potrošačkih prava zajamčenih ovim poglavljem.

Za sve dodatne informacije i upite možete nam se obratiti na [email protected], www.ozp.gov.ba ili na telefon 036 311 210.

Kopirati
Drag cursor here to close