Moglo bi vas iznenaditi

Znate li koja zemlja ima najviše vremenskih zona?

Na svijetu postoje 24 vremenske zone, a jedna zemlja može imati više njih.
Sci-Tech / Flash | 25. 05. 2018. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svatko tko je ikada putovao na drugi kontinent zna da mora namjestiti sat, i pravi i biološki, prema vremenskoj zoni destinacije.

Na svijetu postoje 24 vremenske zone, a jedna zemlja može imati više njih, poput SAD-a koji samo na kopnu ima četiri, plus petu na Aljasci.

To ne iznenađuje s obzirom na to o kako velikoj zemlji se radi. No, koja država na svijetu ima najviše vremenskih zona?

Puno ljudi na prvu bi pomislilo da se radi o Rusiji, uzimajući u obzir da se prostire na dva kontinenta, Europu i Aziju. No, odgovor je bitno dručačiji i iznenađujući: Francuska! Zašto?

Sama Francuska nalazi se u zoni srednjoeuropskog vremena (CET), kao i ostatak središnje Europe. No, titulu je zaslužila zbog velikog broja bivših kolonija, danas francuskih prekomorskih teritorija, javlja Hina.

Među njima su Guadeloupe na Karibima, La Reunion u Indijskom oceanu i Francuska Polinezija na Pacifiku. Iduće dvije zemlje s najviše vremenskih zona su SAD i Rusija, svaka s njih jedanaest.

Kod SAD-a to je također zbog nekih prekomorskih teritorija, npr. Havaja u Tihom oceanu.

Što se Rusije tiče, radi se jednostavno o golemom prostoru koji se proteže od rta Dežnjev na istoku do oblasti Pskov koja na zapadu graniči s Estonijom.

Kopirati
Drag cursor here to close