GPS device

Zašto nogometaši nose grudnjake?

Sci-Tech / Flash | 03. 09. 2016. u 16:43 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muškarci s grudnjakom, pa još u javnosti – pomalo skurilno za konzervativne navike. Ipak, kad vidimo 'topić' preko momačkih grudi jednog Zlatana Ibrahimovića ili najboljeg nogometaša današnjice Messija, vjerojatno ne pomislimo kako su postali feminizirani ili su u fazi promijene spola.

U engleskim medijima ovaj neobični 'muški grudnjak' naziva se primjerice 'black half vest type', Nijemci opet koriste izraz GPS-BH, ali je bit u tome da to nije običan odjevni predmet ili 'modni krik'.

Ovaj se odjevni predmet kod mnogih klubova koristi kao dio opreme koju igrač nosi, posebice na treninzima ili testnim utakmicama. Neki igrači ih iz već izgrađene navike odjenu i kad je službena utakmica u pitanju.

GPS uređaj u njemu bilježi pokrete igrača, sakupljajući na taj način različite parametre koji se detaljno analiziraju. Primjerice, dobiju se egzaktni podaci o putanji kojom se igrač najčešće kreće, koliko je brz, mjere mu se otkucaji srca, bilježi se trenutak kada mu ponestane snage ili gubi volju za trčanjem, kako se igrači međusobno odnose prema taktičkim zadacima, kako reagira na različite fizičke napore i izazove, dvoboje s protivničkim igračima i tome slično.

Ovaj topić od neoprena sadrži GPS uređaj u džepiću na leđnoj strani. Ovaj materijal je relativno nov na svjetskom tržištu. Izrađen je od sintetičke kloropren gume, pjenaste gume koja, ako se koristi za odjeću, povećati fleksibilnost, odnosno povećava otpornost materijala na trošenje.

Prikupljeni podatci mogu se obrađivati na sve moguće načine, ovisno o potrebi. U toku samoga treninga ili testne utakmice vidljivi su na monitoru, a naknadnim analizama stručni stožeri klubova mogu optimizirati treninge, planirati nove uloge za pojedine igrače, ukazivati im na slabosti koje su kod njih zabilježene i tome slično. Nogomet će, naravno, i dalje ostati igra, ali je zahvaljujući razvitku znanosti i njezinoj primjeni sada moguće lakše predviđati, bolje analizirati i igraču prilaziti subjektivnije.

GPS uređaji sakupljaju nekih 60-tak parametara, a čak je moguće pratiti i kvalitetu i duljinu spavanja kod igrača, što je vrlo važno u regenerativnom procesu, kada se tijelo oporavlja od velikih napora.
Postoji nekoliko pouzdanih proizvođača ovakve opreme, a klubovi kao što su Bayern München, Real Madrid, Barcelona ili pak Juventus koriste proizvode američke kompanije GPSports. Ovakav sustav inače stoji 50.000 eura.

Može li se matematikom osvajati titule?

Prof. dr. Ingo Froböse sa Visoke škole sporta u Kölnu napominje kako ipak nije sve u podacima i parametrima, jer dovoljno je pogledati na tabelu i vidjet ćete tko je zapravo uspješan.

„Previše se pažnje tome poklanja. Apsurdno je kako se pojedine utakmice vrednuju. To više nema puno veze s kvalitetom igrača koji su igrali. Polako se skrivamo iza znanosti, a pojedinačne karakteristike igrača odlaze u drugi plan. Ako bi se ovakvi GPS-grudnjaci koristili za vrijeme utakmice, sve bi se pretvorilo u atmosferu s burzi. Ipak, kad pogledaš, koliko god se studiralo razvoj situacije, nikad ne možeš sa sigurnošću kazati kakav će biti ishod“, kazao je prof. Froböse za TECHBOOK.

On je protiv toga da se ovakvi uređaji za analizu i vrednovanje parametara koriste u službenim utakmicama, jer za sport i igru, kao i za svakog pojedinca koji se u nečemu natječe, nije od presudne važnosti kako u pojedinom trenutku izgledaju podaci i na što oni ukazuju. Draž sporta je u spontanosti i igri slučajnosti.

„Navijači također ne žele matematiku koja određuje čitav tijek i smisao natjecanja. Gubi se emocija i draž nepredvidivoga“, kaže ovaj stručnjak.
Dodaje kako ne smije postati sporedno kako se igrač osjeća, što proživljava, kako se kao osoba nosi sa svim što se oko njega događa. Jer, izgubit će se smisao sporta ako ne bude važno tko se i na koji način istaknuo, tko je postizao zgoditke, tko je dribler, tko je nesebičan, a tko sebičan...

I danas smo svjedoci kako ligaška prvenstva osvajaju ekipe koje nisu pretrčale najviše kilometara, znamo da neki treneri imaju više osjećaja od drugih za igru, taktiku, izmjene igrača, savjete koje trebaju dati.

Kako se sve to događa?

Kao i svaki GPS odašiljač, igrač je u ovom slučaju točka koja šalje signale, a sateliti smješteni u Zemljinoj orbiti ih bilježe. Oni ih u redovnim intervalima putem radio valova šalju na konkretno mjesto na Zemlji, što GPS uređajima omogućuje da mogu vršiti različite proračune o vlastitoj poziciji, te druge složene operacije. Svaki GPS uređaj treba biti povezan s najmanje četiri satelita u orbiti.

Mnogi suvremeni uređaji danas su opskrbljeni GPS-om, primjerice mobiteli, tableti, sustavi za navigaciju i drugi.

Naravno, sami korisnik ne mora puno znati o načinu rada GPS sistema – njegov uređaj to 'zna'. U tome vjerojatno i leži poruka znanstvenika koji sugeriraju da ne prelazimo granice u nekim područjima, da ne igramo nogomet kao figure iz video igre, nego kao ljudska bića. Inače ćemo jednom navijati za 'kiborge', ne znajući više je li Ronaldo sa stadiona Santiago Bernabeu stvaran lik ili je samo 'posuđen' iz igraće konzole.

Kopirati
Drag cursor here to close