Revolucija

VIDEO | Znanstvenici uspješno 3D ispisom isprintali ljudsku kožu!

Sci-Tech / Flash | 25. 01. 2017. u 15:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski istraživački tim uspješno je kreirao prototip 3D bio-printera, koji može stvarati funkcionalnu ljudsku kožu. Ovaj proizvod laboratorija mogao bi se iskoristiti u industrijske svrhe, a možda i zapečati eru testiranja proizvoda na životinjama, piše T-portal.

Kemijska, kozmetička i farmakološka testiranja u slučaju korištenja ovog bio-printera više nikad neće biti ista. Koža koju ovaj 3D pisač može napraviti je funkcionalna do te mjere da se može koristiti kod žrtava teških opekotina te testiranja za koja se inače koriste samo životinje.

Isprintana koža vrlo je bliska ljudskoj pa je tu vanjski sloj koji simulira epidermu, deblji sloj koji služi kao potkožno vezivno tkivo (derma) te sloj od vezivnih stanica (fibroblasta) koje proizvode kolagen, protein koji koži daje i elastičnost. Riječ je o fenomenalnom uspjehu, a posebno zbog činjenice da je za kožu dobivenu 3D ispisom moguće koristiti stanice osobe koja prima transplant, čime je mogućnost odbacivanja svedena na minimum.

'Ono što je kritično za sustav je znanje kako miješati biološke komponente, u kojim uvjetima raditi s njima kako stanice ne bi propale te u konačnici - kako ih pravilno položiti u slojeve', izjavio je jedan od znanstvenika s projekta, Juan Francisco del Canizo.

Zanimanje za komercijalizaciju tehnologije su već pokazale bioinženjerske tvrtke poput BioDan Group, kojoj je u posebnom fokusu regenerativna medicina. Planovi su veliki i potencijalno spasonosni - kako za ljude, tako i za životinje na kojima se inače rade testovi u raznim industrijama.

Kopirati
Drag cursor here to close