Četiri Mostarske škole

U četvrtak Dan otvorenih vrata Centra za tehničku kulturu Mostar

Sci-Tech / Flash | 27. 01. 2016. u 07:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak 28. siječnja 2016. godine održati će se prvi u nizu Dana otvorenih vrata Centra za tehničku kulturu Mostar.

U prvom Danu otvorenih vrata sudjelovati će četiri Mostarske škole: OŠ Bijelo Polje, OŠ Cim, OŠ Ilići i OŠ S.S. Kranjčević.

U daljenjem tekstu možete pronaći program Dana otvorenih vrata, nekoliko riječi o Centru i podrobnije o čitavom projektu Dana otvorenih vrata.

  • Program za učenike:
    -10:00-11:00 sati: Dolazak učenika i upoznavanje sa CTK Mostar
    -11:00 -15:00 sati: Obilazak radionica uz mogućnost savjetovanja s nastavnicima Centra o pojedinim radionicama. Učenici će biti podjeljeni u skupine po deset učenika, raspoređenih u tri učionice, svaka učionica nudit će drukčije sadržaje.

Učionica Robotike: upoznavanje s izradom robota
Učionica Informatike, Photoshopa i Elektronike: upoznavanje programa rada radionica Informatike, Photoshopa i Elektronike
Učionica Modelarstva i Maketarstva: izrada jednostavne makete

Ukratko o Centru za tehničku kulturuMostar

Jedan od temelja opstojnosti bilo koje državeje gospodarska stabilnost koju može osigurati samo proizvodnja i industrija. Pri tome su tehničko-tehnoloških proizvodi i usluge oni koji imaju najvišu dodanu vrijednost.

Generatori takvih proizvoda i usluga mogu samo biti novi mladi znanstvenici, inženjeri i poduzetnici. A realnost BiH je da mladi neumitno odlaze u treće zemlje i to najčešće oni najbolji među njima, što je danas među važnijim, ako ne i najvažnije pitanje na koje moramo naći odgovor.

Misija Centra za tehničku kulturu (CTK) Mostar je prepoznati mlade talente, usmjeriti ih i omogućiti im pristup praktičnim znanjima iz modelarstva, maketarstva, elektronike, robotike i informatike i tako im pomoći da se opredijele za tehniku kao svoj poziv.

Dugoročni cilj je da ti mladi ljudi u zrelijoj dobi postanu kreativni stručnjaci i tako doprinesu razvoju ovog kraja, da ostvare sebe na profesionalnom i privatnom planu živeći i djelujući u svojoj domovini, ali i da naše škole imaju sve veći broj djece umjesto ovoga što imamo danas.

Gore navedeni proizvodi i usluge zahtijevaju sve više i više sofisticirano praktično znanje i vještine iz tehničkih djelatnosti i znanosti. U okviru formalnog obrazovanja, inicijalni kontakt djece i mladih s ovim tzv. „realnim sektorom“ se ostvaruje kroz predmet Tehničke Kulture (TK) u okviru kojeg bi trebali steći svoje prve praktične tehničke vještine i znanja i, što je još važnije, prepoznati tehničke struke i znanost kao svoj životni poziv, ako za to imaju prirodne predispozicije.

Realnost je da je TKekstremno nisko na listi prioriteta za unapređenje kvalitete nastave. Upravo s misijom da se stanje u ovom području poboljša, osnovan je 2009. godine CTK Mostar koji pruža djeci i mladima uvid u praktičnu stranu tehnike kroz svoje kreativne radionice robotike, modelarstva, maketarstva, elektronike i informatike.

Ciljevi

U okviru ovog jednogodišnjeg projekta se u partnerstvu i u korist osnovnih škola iz Mostara i okolice čini novi iskorak u poboljšanju kvalitete nastave TK kroz dane otvorenih vrata CTK u Mostaru.

U Danima otvorenih vrata djeca će se pobliže upoznati s radom CTK Mostar, osnovama robotike, informatike, elektronike, modelarstva i maketarstva kroz jednodnevne radionice u kojima će sudjelovalo po 15 učenika iz dvije osnovne škole.

Mjesec u kojemu određena škola sudjeluje u Danima otvorenih vrata, dvoje najnadarenijih učenika po odabiru škole dobiti će besplatnosudjelovanje u jednoj od naših radionica čime će to biti svojevrsna nagrada najboljim đacima.

U okviru ovih Dana želimo se također pobliže upoznati i s problemimas kojima se susreću nastavnici tehničke kulture, informatike i fizike. Jedna od ideja kako djecu potaknuti da napreduju u znanjima modernih tehnologija je i natjecanje koje ćemo nastojati realizirati u dogovoru s nastavnicima TK.

Ciljna skupina

Učenici osnovnoškolskog uzrasta, od 5. do 8. razreda osmogodišnjeg obrazovnog ciklusa ili od 6. do 9. razreda devetogodišnjeg obrazovnog ciklusa i nastavnici tehničke kulture, informatike i fizike.

Škole partneri

Na području grada Mostara djeluju 22 (dvadeset dvije) osnovne škole koje su ciljana skupina projekta Dana otvorenih vrata.

Kopirati
Drag cursor here to close