Ko se boji?

Trening u Mostaru: Prosvjetni radnici se ne boje korupcije!

Sci-Tech / Flash | 20. 04. 2017. u 11:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trening za prosvjetno-pedagoško osoblje na temu antikorupcije, u okviru projekta "Ko se boji korupcije još? Mi ne!" održan je u četvrtak u Mostaru.

''Svrha je današnjeg treninga da nastavnicima i profesorima iz osnovnih i srednjih škola, kao i odgajateljima u vrtićima, predstavimo priručnike koje smo pripremili za realizaciju antikorupcijskih sati u nastavi'', rekla je koordinatorica projekta "Ko se boji korupcije još? Mi ne!" Dalila Hadžić.

Dodala je kako je trening nastavak projekta "Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost”, koji se provodio prethodne tri godine.

''Pripremili smo četiri kurikuluma. Od toga dva za osnovne škole, jedan za srednje i jedan za sveučilište. Međutim, ustanovili smo da je vrlo važno raditi i s djecom u predškolskom odgoju, tako da smo pripremili kurikulum i za vrtiće'', naglasila je Hadžić.

Svrha je priručnika pomoći nastavnicima s razrađenim nastavnim jedinicama da jednostavnije pripreme sate o antikorupciji u školama.

''S obzirom da je problem o korupciji zahvatio sve pore našeg društava, potrebno je raditi na jačanju svijesti o štetnosti korupcije. Kod starijih to ide malo teže, ali kod djece postoji prostor da se stvari promijene na bolje'', smatra Hadžić.

Istaknula je kako se problemi korupcije ne mogu riješiti odjednom, no ako se građani budu osvještavali o tom problemu to će zasigurno utjecati na smanjenje korupcije.

Isti trening održan je u Bihaću i Tuzli, a nakon Mostara uslijedit će edukacija za prosvjetno-pedagoško osoblje iz Banje Luke i Bijeljine.

Program provodi Udruženje INFOHOUSE iz Sarajeva, Centar za medije i analize i Omladinski komunikativni centar iz Banja Luke, uz financijsku pomoć Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close