Tomislavgrad

Učitelji učili o disleksiji

Sci-Tech / Flash | 20. 04. 2017. u 11:44 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Osnovnoj školi "Fra Mijo Čuić" u Bukovici kraj Tomislavgrada u srijedu je prosvjetnim djelatnicima održano stručno predavanje o disleksiji.

Predavanje je održala profesorica logopedije Lucija Šapina koja je predočila disleksiju kao učeničku poteškoću s kojom se nerijetko susreću učitelji u radu s učenicima.

Šapina je istaknula kako se disleksija prvenstveno očituje u čitanju, i to u brzini čitanja te ritmu i intonaciji koji su narušeni.

Navela je kako ovu poteškoću prati problem s preciznošću, pogađanjem riječi, zamjenom, dodavanjem i izostavljanjem slova, slogova i riječi.

''Tek u trećem razredu osnovne škole uspostavlja se sigurna i precizna dijagnoza disleksije koja može imati tri stupnja, a najteži je onaj koji se odnosi na razumijevanje pročitanoga'', kazala je Šapina.

Nazočni na predavanju također su mogli čuti kako učenici koji imaju taj poremećaj ne postižu rezultate koji bi odgovarali uloženom trudu te bi, stoga, pristup učenicima s tom poteškoćom trebao biti nešto drukčiji i tolerantniji, primjerice treba favorizirati usmeno ispitivanje, a u pismenim radovima treba izbjegavati često podcrtavanje crvenom olovkom, što na njih djeluje demotivirajuće.

Kopirati
Drag cursor here to close