Svaka čast!

Širokobriježanin i Sarajljia stopostotno riješili ispit na državnoj maturi u RH

Sci-Tech / Flash | 23. 07. 2017. u 11:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među 105 pristupnika državnoj maturi u Hrvatskoj, koji su uspjeli riješiti neki od ispita bez greške su i Gabriel Jurić te Antonio Damjanović iz BiH. Prvospomenuti je završio Opću – realnu gimnaziju pri Katoličkom školskom centru “ Sveti Josip ” u Sarajevu te je briljirao na Njemačkom jeziku osnovne razine, dok je potonji završio Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu te je sa stopostnim učinkom riješio Engleski jezik osnovne razine, piše Srednja.hr.

Sarajlija Gabriel na kraju je upisao Poslovnu ekonomiju, smjer IT Menadžment u Dubrovniku. Antonio pak na kraju nije ni upisao fakultet u Hrvatskoj. Kako nije upao na FER, što je bio njegov prvi izbor, odlučio se za Računarstvo na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru. Koliko su spremali za državnu maturu, jesu li očekivali ovakve rezultate te koji im je predmet bilo najteže položiti otkrivaju maturanti iz BiH.

Ni ove godine Hrvatski jezik na državnoj maturi nitko nije riješio sa stopostotnom točnošću, premda je bilo njih dvoje, kojima je nedostajao samo bod do perfektnog učinka. Opširno gradivo s mnoštvom detalja, bilo je problematično i Gabrielu. Najviše ga je spremao, ali opet nije prošlo kako je očekivao.

''Najteži mi je ispit na maturi definitivno bio Hrvatski jezik i to oblast književnost, jer mi to nije jača strana. Inače za maturu sam se spremao otprilike mjesec dana, a najviše baš za Hrvatski jezik'', objašnjava Gabriel za Srednja.hr.

Na kraju je izvukao trojku na ovom ispitu, a s obzirom na okolnosti, poželjnije je da mu njemački ide bolje, nego li hrvatski. Matematiku je Gabriel također riješio za trojku, a kako sam govori, na kraju uz ovih 100% i nije baš postigao neke dobre rezultate ukupno gledano.

No, na kraju sve ispalo kako treba.

''Radujem se preseljenju u Dubrovnik, novim ljudima i iskustvima'', govori Gabriel, koji će dakle studirati IT Menadžment na Poslovnoj ekonomiji u hrvatskom jadranskom biseru.

Na kraju su Sarajliju tražili da udijeli savjet za buduće maturante, kako da se što bolje pripreme za maturu.

''Matura je zahtjevna i treba je ozbiljno shvatiti, ali mislim da svako treba pronaći svoj način kako da se najlakše i najbrže pripremi'', zaključuje Gabriel Jurić.

Širokobriježanin Antonio Damjanović uspio je riješiti Engleski jezik B razine sa stopostotnim učinkom, a iz Hrvatskog je također na osnovnoj razini zaslužio peticu. Naime, njega zanimaju tehnički fakulteti pa je na jezicima išao na nižu razinu, a uz Matematiku A razine, prijavio je i fiziku.

''Za maturu sam se pripremao otprilike dvadesetak dana, a najviše sam vremena uložio u pripremanje matematike. Najteža mi je na kraju bila fizika, jer sam se za nju najslabije pripremao'', govori ukratko Antonio iskustva s polaganjem mature.

Inače, matematika i fizika su mu dobro išle u školi.

''U srednjoj sam školi sudjelovao na federalnim natjecanjima iz matematike, a na preporuku profesora iz fizike sam također sudjelovao i na natjecanju u modeliranju mostova na Građevinskom fakultetu u Mostaru, gdje je naša ekipa osvojila treće mjesto'', obrazlaže Damjanović.

Pitali su ga i smatra li da mu je kao maturantu, koji dolazi iz druge zemlje bilo u neku ruku teže na državnoj maturi, nego li pristupnicima iz Hrvatske.

''Kao maturantu iz BiH najveći problem su mi bila rana ustajanja i putovanja autobusom do Splita pa sam ispite mature uvijek pisao pomalo izmoren od puta. Zbog toga se uopće nisam nadao ovako dobrim rezultatima'', priznaje Antonio.

Ipak, kako nije upao na FER, što je bio njegov pri izbor, odlučio se sreću potražiti na studiju sličnog tipa u Mostaru.

''Upisao sam Računarstvo na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru'', govori Antonio te pojašnjava da će se nastojati prebaciti na Računarstvo na zagrebačkom FER-u. Uz školske obveze, ovaj maturant iz Širokog Brijega se stigao baviti zanimljivim hobijima, a poput Gabriela, jako ga vesele nove životne okolnosti, koje nastupaju odlaskom na faks.

''Slobodno vrijeme najčešće provodim igrajući košarku i svirajući gitaru s bendom. Studentski život je nova faza u mom školovanju i u životu općenito pa se radujem i uzbuđen sam zbog toga'', govori Antonio. Za kraj je i on udjelio savjet za generacije kojima tek predstoji ‘obračun’ s maturom.

''Slijedite svoje snove i bavite se onim što volite, a za maturu se samo počnite spremati na vrijeme, i nećete imati problema prilikom pisanja ispita'', zaključuje Antonio Damjanović.

Kopirati
Drag cursor here to close